104-godišnji znanstvenik odlazi na eutanaziju, pogledajte dirljiv oproštaj s obitelji

144
JEDAN od najstarijih znanstvenika svijeta, Australac David Goodall, u dobi je od 104 godine. Iako je vodio uspješan i ispunjen život, smatra da je predugo živio. Sada je, kaže, spreman umrijeti.
Goodall nema terminalnu bolest, no traži dobrovoljnu eutanaziju nakon velikog pogoršanje kvalitete života koji je vodio. Njegova kći Karen Goodall-Smith morala se izboriti da oca oslobodi iz bolnice nakon nekoliko neuspješnih pokušaja samoubojstva.
U zračnoj luci u Perthu oprostio se s unukom prije leta u Švicarsku, gdje će u klinici za eutanaziju završiti svoj životni put.

Cijeli život zrakoplovima je putovao u ekonomskoj klasi. No ovog puta prijatelji su ga nagovorili da napravi iznimku i leti biznis klasom kako ne bi umro od stresa dugog i napornog putovanja.

Jason Thompson@jasethomo
At the age of 104, David Goodall finally departs on a journey with no return …. he is lucky enough to choose the way he leaves the planet, pity he can’t do it here …. http://www.abc.net.au/news/2018-05-05/david-goodall-trip-to-switzerland-for-voluntary-
Umiranje je prirodno
Najstariji australski znanstvenik posljednja je dva desetljeća član Exit International, neprofitne organizacije koja se zalaže za legalizaciju eutanazije u Australiji. Duboko u starosti uživao je u zdravom i kvalitetnom životu. Još s 90 igrao je tenis, no tada ga je počeo izdavati vid.

Zadržao je počasni položaj znanstvenog savjetnika na Sveučilištu Edith Cowan u Perthu. U 2016. svjetski mediji pisali su o tome kako mu je njegova matična institucija odlučila dati otkaz uz obrazloženje da je postao opasan po samoga sebe. Odluka je kasnije odbačena.
Posljednjih godina mu se zdravstveno stanje ubrzano pogoršalo
No posljednjih godina zdravstveno stanje počelo mu se ubrzano pogoršavati. Prije nekoliko mjeseci pao je u svom stanu u Perthu i ostao tako ležati nekoliko dana, dok ga nije pronašla njegova kućna pomoćnica.
“Zvao sam u pomoć, međutim, nitko me nije čuo“, rekao je.

ABC News

@abcnews

David Goodall made headlines when he announced he was ready to die at 104. Now, he's on his final journey with no fear or regrethttps://ab.co/2JQJy0q 
U posljednjih godinu dana pokušao je izvršiti samoubojstvo, no bez uspjeha. Smatra da je umiranje dio života.
“Zašto bi me to činilo tužnim? Ne smatram to sumornim, mislim da je to prirodno“, dodao je.
Nije sretan što to ne može učiniti u svojoj zemlji, već je prisiljen putovati na potpomognutu eutanaziju u Basel u Švicarsku.
Diskriminacija starijih
Još do nedavno nadao se da će se zakoni u njegovoj zemlji promijeniti. Za to je bilo nekih inicijativa i planova. U studenom 2017. australska savezna država Victoria izglasala je zakon o eutanaziji koji bi smrtno bolesnima trebao omogućiti dostojanstvenu smrt. Međutim, Goodall nije smrtno bolestan, a smatra da je takvo ograničenje diskriminirajuće.
“Kada čovjek prođe srednje godine života, on je otplatio dug društvu“, rekao je za ABC. “Trebao bi moći ostatak života iskoristiti po vlastitom odabiru. Ako se odluči ubiti, to je sasvim u redu. Ne mislim da bi se itko trebao miješati u to“, dodao je.

Hannah Sinclair@hansinclair9
Dr David Goodall has arrived at Perth airport before flying to Switzerland to end his own life. The 104yo has had his application for voluntary euthanasia approved, but resents he has to fly to another country to do it. @9NewsPerth
Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalizirano u nekim zemljama
Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo ilegalni su u većini zemalja svijeta. No u nekoliko država, uključujući Švicarsku, Belgiju, Luksemburg i Nizozemsku, jedna ili obje prakse su legalizirane.
U Švicarskoj su u 2014. izvedena 742 potpomognuta samoubojstva, uglavnom smrtno bolesnih ljudi. Ovu mogućnost pretežno koriste stranci. Do 2008. većinu od oko 60% ukupnog broja činili su Nijemci. Potpomognuto samoubojstvo u Švicarskoj je kažnjivo kada je izvedeno iz sebičnih razloga, primjerice radi nekog novčanog dobitka.
U sličnom duhu zabranjeno je i ubojstvo iz samilosti. Policija i državno odvjetništvo mogu pokrenuti istragu potpomognutog samoubojstva ako postoji neka sumnja u motivacije bilo koga od uključenih ili sumnja da pacijent nije imao sposobnost donijeti samostalnu odluku.
index.hr

Komentari

komentara