Projekcijom “Žabe” otvoren šesti Tuzla film festival

336

Projekcijom filma “Žaba”, redatelja Ademira Kenovića, jučer je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počeo šesti Tuzla film festival (TFF), festival južnoslovenskog filma, tokom kojeg će biti prikazano 95 filmova domaćih, režisera iz regije, ali i ostatka Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao glumac, smatram da grad kao što je Tuzla treba imati festival jer se nekako veže na Sarajevo film festival pa da imamo lijepih dešavanja u razmaku od dva mjeseca, što daje jednu ozbiljnu kulturnu sliku. Smatram da bi vlasti ovo trebale podržati i u budućnosti jer je ovakav događaj za ovaj grad velika stvar. Kao i publika svakog velikog grada i grada koji je navikao na pozorište, takva je i tuzlanska publika i, nekako, nije ni pošteno pokušati podmetati takvoj publici bilo šta, jer se to uvijek prepozna”, izjavio je Aleksandar Seksan koji uz Emira Hadžihafizbegović, kao glavnog lika, te Mirsada Tuku i Moamera Kasumovića glumi u ˝Žabi˝.

Hadžihafizbegović je izjavio da mu je drago da su građani Tuzle u prilici pogledati film kojem predstoji svjetska festivalska turneja.

“Dragocjen je naš susret s publikom. Premijera je bila u Sarajevu, a 15. novembra je u Skoplju, pa u Zagrebu i onda idu evropski festivali. U aprilu iduće godine smo u New Yorku, a 24. decembra je punih deset godina od igranja predstave ‘Žaba’ i 250 izvedbi. To je jedna kolektivna pobjeda, od pisca teksta Dubravka Mihanovića, preko reditelja Elmira Jukića, do nas četvorice koji igramo i u predstavi i u filmu. Ono što je dragocjeno jeste da je izbjegnuta zamka pretakanja pozorišne predstave u filmsku ekranizaciju i neizmjerno sam sretan što sam večeras sa svojim sugrađanima, iako sam trebao biti miljama daleko”, rekao je Hadžihafizbegović.

Boris Balta, direktor TFF-a izjavio je da je pet selektora radilo na 750 filmova koliko ih je stiglo u selekciju, a odabrano je 95 za prikazivanje u pet kategorija: kratki igrani, animirani, dokumentarni i dugi igrani film, te kratki igrani film kada je u pitanju ‘Future Generations Short Film’ koji se bazira na evropskim i manjim dijelom na svjetskim rediteljima do 35 godina. U pet dana očekuje se dolazak preko 150 gostiju iz BiH i inostranstva.

“Nadamo se da će festival nastaviti rasti ovom tendencijom i da će iduće godine biti još bolji. Vidjet ćemo šta će biti u budućnosti, ali mislim da je velika stvar za naš grad što smo uspjeli dovesti ovoliki broj gostiju i što smo Tuzlu stavili u centar medijske pažnje”, izjavio je Balta.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari

komentara