Ispovijesti časnih sestara koje su silovali svećenici: Bog želi da šutim

138

Dan nakon što je papa Franjo prvi put javno priznao da su svećenici seksualno zlostavljali časne sestre i obećao da će se boriti s problemom koji “još uvijek postoji” unutar Katoličke crkve, dvije bivše članice Crkve progovorile su o svojim iskustvima za BBC.

U članku naslovljenom “Svećeničko zlostavljanje u Crkvi: Bivše časne sestre dijele svoja iskustva”, žene su pozdravile Papino priznanje skandala i otkrile da već predugo postoji kultura tišine i tajnosti unutar hijerarhije. Opisi njihovih iskustava samo pogoršavaju težinu skandala koji potresa Katoličku crkvu.

Samokontrola seksualnosti

Dr. Rokja Figuera (Rocio Figuero) je teologinja i predavačica u Oklandu u Novom Zelandu. Proživjela je svećeničko zlostavljanje u Limi u Peruu.

Za BBC je ispričala kako se kao tinejdžerka pridružila zajednici apostolskog života unutar Crkve. Živjela je u vrlo siromašnom dijelu svijeta i htjela je nešto poduzeti.

– Imala sam 15 godina i upravitelj mi je rekao da započnem duhovno usmjeravanje sa svećenikom. Postao je moj duhovni vodič – priča Figuera.

”Nakon nekoliko mjeseci stjecanja mog povjerenja, rekao je meni i nekolicini mladića da ponesemo sportsku opremu kako bismo vježbali jogu. Nakon nekoliko grupnih sastanaka prebacio se na individualne sastanke. Rekao mi je kako će me naučiti vježbama koje će mi pomoći razviti samokontrolu seksualnosti”, nastavlja teologinja.

Sveti čovjek i svetac

– Bila sam vrlo naivna. Nisam imala seksualnog iskustva. Počeo me dirati posvuda. Pogrešno sam razmišljala kako je on dobar, a ja sam zla. Osjećala sam da je sve moja krivica. Osjećala sam se vrlo krivo i dezorijentirano – dodaje.

”Nikad me nije silovao, ali apsolutno je počinio seksualno zlostavljanje. Prvi put sam shvatila da sam žrtva seksualnog zlostavljanja u 40. godini. Ljudi kojima sam vjerovala, oni koji su predstavljali Boga, bili su lažni”, rekla je.

Dr. Figuera kaže kako je odlučila progovoriti nakon što je čovjek koji ju je zlostavljao umro. Rekla je kako je osjetila da je važno istupiti i odreći ga se. On je među svojom zajednicom bio smatran svetim čovjekom i svecem.

Ovo je sveta ustanova, to je nemoguće

Druga žena koja je iznijela svoju priču je Doris Vagner-Rajsinger (Wagner-Reisinger), bivša redovnica iz Njemačke.

”Prije seksualnog zlostavljanja, zlostavljali su me duhovno. Nije mi bilo dopušteno čitati knjige ili razgovarati i s kim o ličnim stvarima. Izgubila sam samopouzdanje i postala vrlo slaba”, kaže Vagner-Rajsinger.

– Nakon pet godina, muški pripadnik religijske zajednice mi je počeo prilaziti svaki put kad bih radila sama. Došao bi u moju sobi i samo stajao kraj mene i govorio. Nakon toga bi me zagrlio. U jednom trenutku samo je došao u moju sobu navečer, razodjenuo me i silovao me – priča bivša redovnica.

”To je bio šok. Razumjela sam što se događa, ali nisam mogla vjerovati. Znala sam da to nije uredu. Definitivno nisam željela da se to dogodi. Ali bila sam potpuno uvjerena; on je svećenik, ovo je sveta ustanova, to je nemoguće. Nisam mogla razumjeti da se u svijetu događaju zlostavljanja, i to u ovom savršenom svijetu u kojem sam živjela. Bile su potrebne godine da shvatim da sam bila silovana te da mogu početi govoriti o tome”, kaže Vagner-Rajsinger.

Kriza vjere

– Imala sam veliku krizu vjere. Prvo sam pomislila da ću, ako progovorim, naštetiti Crkvi. I da zato Bog želi da šutim. Bilo je neizdrživo. Ne trebam vjerovati u takvog Boga. Nakon toga, srela sam drugog svećenika u zajednici. S njim sam mogla razgovarati i postepeno smo se zaljubili jedno u drugo. Znala sam da, ako Bog postoji, onda mi je on poslao ovu osobu, nekoga ko me voli – kazala je ona

Doris Vagner-Rajsinger je napustila svoju religijsku zajednicu u Njemačkoj te napustila religijski život u 2011. godini, piše BBC.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara