Proljetna razglednica iz Gradačca: Grad Zmaja od Bosne u najljepšem izdanju

330

Uzane, lijepe i neobično čiste ulice za bh. svakodnevnicu posebno će iznenaditi svakog putnika namjernika koji se zaputi u ovaj grad u kojem se zasigurno ima mnogo toga za vidjeti, a u današnje vrijeme kada moderne tehnologije i društvene mreže uzimaju primat i fotografisati.

Zasigurno najveću pažnju plijeni kompleks Starog grada u kojem je smještena i kula Husein-kapetana Gradaščevića. Pogled na sve dijelove grada mnoge će oduševiti, a nakon što ste na jednoj od najznačajnijih historijskih građevina u BiH napravili nekoliko odličnih selfija vrijedi se zaputiti prema centralnom gradskom trgu, a potom i parku.

Posebno uređen trg sa sobom na svakom ćošku nosi barem po jedan dio bogate historije s kojom se vrlo rado upoznaju svi gosti koji dolaze u Gradačac, a tu je i spomen turbe posvećeno Husein-kapetanu Gradaščeviću. Do ovog dijela ćete doći gradskom šetnicom koja će nakon finalne faze rekonstrukcije zasjati punim sjajem.

Čaršija je ovo u kojoj će posebno mjesto za sebe pronaći i veliki gurmani. Ugostiteljski objekti nude šaroliku ponudu hrane i pića, a posebno se izdvaja tradicionalna bosanska kuhinja.

Otići u Gradačac, a ne obići jezero Hazna bilo bi nedopustivo. Vještačko jezero smješteno na samom području grada posjetiteljima nudi priliku za relaksaciju, a u proljetnom periodu u njegovoj vodi se preslikavaju prelijepi prizori zelene šume s južne strane.

Grad s dubokom historijom, osim historijskim spomenicima obiluje i vjerskim objektima koji su u svojim izvornim izdanjima posebno primamljivi stranim turistima koje je moguće vidjeti u rodnom kraju Zmaja od Bosne.

Svi oni koji su pohodili gradačačkim uličicama i sokacima ovaj grad će napustiti s ugodnim mirisom behara i sjećanjem na blistavu sredinu jednog dijela Bosne i Hercegovine.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara