menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Posjetitelji ostali skamenjeni kada su vidjeli zmijske orgije

Urednik | 19. Februara 2020.

Ljudi su ostali u šoku kada su tokom šetnje ugledali isprepletene zmije koja koriste tople dane nakon hibernacije kako bi ostvarile potomstvo.

Sezona parenja zmija koje žive blizu voda na Floridi je počela, a veliki broj jedinki oko jezera Hollingsworth plesao je u ljubavnom zanosu.

Lokalno stanovništvo prijavilo je povećanu prisutnost zmija u obližnjem parku i na javnim površinama. Postavljene su trake koje signaliziraju građanima da budu oprezni. Stručnjaci upozoravaju ljude da ne uznemiravaju zmije jer su one važan dio ekosistema. Time žele zaštititi posjetitelje parka od mogućih neugodnosti, ali i životinje koje prolaze kroz prirodni proces tokom životnog ciklusa, piše Unilad.

“Okupljaju se zbog parenja. Riječ je o zmijama koje nisu otrovne i potpuno su bezopasne sve dok ih ne dirate. Kada se parenje završi odlaze svojim putem”, objavili su službenici na Facebooku.

Iz kompanije koja upravlja parkovima oko jezera Hollingsworth kažu da je ovo uobičajena pojava koja se događa jednom godišnje. Vodene zmije Floride su autohtona vrsta ovog područja i naseljavaju područja blizu rijeka i jezera. Mogu se vidjeti u krošnjama drveća gdje pronalaze spas od vrućine i rado se kupaju u vodama.

Poznate su po latinskom nazivu Nerodia fasciata i mogu dostići dužinu od 60 centimetara do jednog metra. Najveći registrirani primjerak bio je dug 159 centimetara. Riječ je o vrsti koja nije opasna, ali kada osjete opasnost brane se ugrizom ili neugodnim mirisom.

Aktivne su noću, a tokom dana odlaze do obala rijeka i jezera gdje traže osvježenje.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset