Danska: Pao vođa krijumčara oružja iz BiH

577

Danska Nacionalna policija u saradnji sa švedskom, bh. i njemačkom policijom otkrila je mrežu krijumčara oružja, a među uhapšenima je i navodni vođa ovog lanca, bh. državljanin, prenose danski mediji. U vezi sa ovim slučajem, izvršena su hapšenja u Danskoj, Njemačkoj i BiH.

Navodni vođa ovog lanca, bh. državljanin, uhapšen je u Njemačkoj, a kod njega je pronađena veća količina naoružanja. Naime, sve je počelo 27. jula prošle godine hapšenjem krijumčara porijeklom iz BiH, a kod kojeg je pronađeno 10 ručnih granata i 14 komada vatrenog naoružanja. Policija je tada kontaktirala policijske snage nekoliko zemalja, a sve sa ciljem razbijanja mreže krijumčara.

Krijumčar porijeklom iz BiH se od hapšenja nalazi u zatvoru, a u međuvremenu je pokrenuta međunarodna saradnja sa policijama Švedske, BiH i Njemačke, koja je dovela do razbijanja ove međunarodne mreže krijumčara: “Kroz dobru saradnju uspjeli smo da otkrijemo međunarodnu mrežu krijumčara, koja je kriminalne organizovane grupe sa sjevera Evrope snabdijevala oružjem. Krajnje destinacije ovog naoružanja su bile Holandija, Njemačka, Danska i Švedska”, izjavio je Kim Kliver, policijski inspektor. Krijumčar iz BiH koji je ljetos uhapšen u Danskoj treba 25. februara da se pojavi na sudu. On je, između ostalog, optužen za krijumčaranje oružja, ali ima prilično bogatu kriminalnu prošlost. On nema direktne veze sa Danskom, već ima švedsku boravišnu dozvolu. Navodno je već osuđivan zbog prisiljavanja na prostituciju djevojaka iz istočne Evrope, koje su se prostitucijom bavile na području Danske, Švedske, Norveške i Belgije.

O.D. Bet radio / nezavisne.com

Komentari

komentara