Hapšenja u Kaknju zbog krivotvorenja kreditnih kartica

745

Policijski službenici Federalne uprave policije vrše pretrese na više lokacija na području općine Kakanj. Uhapšeno je pet osoba koje se dovodi u vezu s krivičnim djelom “udruživanje radi činjenja krvičnog djela”, a u vezi s krvičnim djelom “krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja”.

Osobe lišene slobode se sumnjiče da su u periodu od oktobra 2015. do danas, koristeći internet stranice, odnosno forume koji se nalaze na Undernet lokacijama, neovlašteno pribavljali podatke sadržane na bankovnim kartica više stotina korisnika s područja Amerike, Brazila i država EU, te su im na taj način pričinili štetu u ukupnom iznosu 20.000 KM.

Današnjom akcijom spriječena je šteta u iznosu oko 240.000 KM.

Uhapšene osobe bit će privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku biti predate nadležnom tužilaštvu, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

Aktivnosti policijskih službenika Federalne uprave policije, uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Policijske uprave Kakanj se nastavljaju.

Akcija je izvedena nakon višemjesečne istrage, po naredbi Općinskog suda u Kakanju, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz FUP-a, prenosi BHRT.

(A.H)

 

 

Komentari

komentara