Akcija ‘Herkul’: Zaplijenjeno 800 kilograma praha za bildere i 30.000 tableta proteina

674

Pripadnici policije Brčko distrikta u četvrtak su pretresli kuću i automobil osobe R. R. (26) gdje je pronađena i oduzeta velika količina suplimenata.

Nakon višemjesečnog prikupljanja informacija i planiranja, pripadnici Policije Brčko distrikta BiH, izveli su akciju kodnog naziva “Herkul”, a koja se odnosi na dokumentovanje krivičnog djela nedozvoljena trgovina.

U srijedu su pripadnici Policije Brčko distrikta BiH, Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, nakon pribavljenih naredbi za pretresanje Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, u ulici Asima Derviševića u Brčkom, izvršili su pretres osobe sa inicijalima R. E. rođen 1989. godine u Brčkom, kuće u kojoj je nastanjen, kao i njegovog putničkog motornog vozila.

Prilikom pretresa, pronađena je oduzeta velika količina suplimenata, i to oko 800 kilograma praškaste materije (prahova – dodataka ishrani sportista), te oko 30.000 proteinskih tableta.

Pored navedenog pronađeni su: pribor za pakovanje, evidencijski rokovnici, računarska oprema i drugi pribora koji je korišten za trgovinu navedenim suplimentima.

S obzirom da se radi o neovlaštenoj trgovini velike količine ove materije-suplimenata, Odsjek za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, će protiv pomenutog lica podnijeti izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog postojanja osvnova sumnje da je isti počinio krivično djelo “Nedozvoljena trgovina” iz člana 261. stav 3. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, navodi se u saopćenju Policije Brčko distrikta.

Imajući u vidu da se ovakva krivična djela rjeđe pojavljuju u istraživanju i dokumentovanju, radnje koje su preduzete od strane pripadnika policije su imale, prije svega, za cilj sprečavanje i suzbijanje nedozvoljene trgovine ovih materija koje svakako nisu prolazile procedure zdravstvene ispravnosti a bile su predmet prodaje građanima-sportistima.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara