AKCIJA “KURIR” Kineski državljani iz BiH iznijeli 15 miliona eura!

777

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e i UIO BiH proveli su akciju kodnog naziva “Kurir”.

U ovom predmetu, detaljnom istragom je utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe, duži vremenski period, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH, velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 miliona eura), koji nije transferiran platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Hrvatske, te dalje u inostranstvo.

S obzirom na to da novac nije prijavljivan, niti legalno transferiran iz BiH, na ovaj način počinjeno je krivično djelo pranja novca u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje ili prevare.

Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, te će Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama, u narednom periodu nastaviti borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH.

Istraga koja se vodi duži vremenski period rađena je u saradnji sa istražiteljima USKOK-a iz Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje 10 fizičkih i pravnih osoba, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani Kine, te sa njima povezana poduzeća i pravne osobe.

U okviru istrage istražitelji i tužitelji Tužilaštva BiH održali su sastanke sa kolegama iz USKOK-a, gdje su detaljno planirane aktivnosti akcije.

Tokom akcije vrše se pretresi na više lokacija u sjevernom dijelu BiH, a privedeno je više osoba, koje će biti operativno tretirane od SIPA-e i UIO BiH, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara