Ako još niste spremni za dijete, ne brinite

497

Ako još niste spremni za dijete, ne brinite. Studija Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da prerano ulijetanje u roditeljsku ulogu može koštati muškarce života.

U istraživanju je posmatrano 30.000 očeva u periodu od deset godina, od njihove 45. do 54. Zaključak ne ide u prilog mladim očevima – muškarci koji su dobili dijete prije 22 godine, imaju 26 posto veću šansu da umru u srednjem dobu. Oni koji su postali očevi između 22. i 24. godine imaju 14 posto veću šansu da ne dočekaju starost. A, oni koji su dijete dobili kada su imali između 30 i 44 godina, 25 posto duže žive od “kolega” koji su to uradili u prosječno vrijeme, između 25. i 29. godine.

Rezultati se ne mogu opravdati činjenicom da mlađi očevi imaju niža primanja i lošije obrazovanje, pa rade teže poslove. Ovo su naučnici shvatili kada su uporedili 1124 braće. Muškarci koji su dobili djecu prije 22. godine imali su 73 posto veću šansu da umru ranije od braće sa kojima su slični u poslu, zaradi i obrazovanju, ali su oni kasnije postali očevi. Preranoj smrti mladih očeva najvjerovatnije doprinosi stres i zloupotreba alkohola, tvrde istraživači.

(Radio Bet)

Komentari

komentara