Aktivnosti kodnog naziva “Twins” i “Pismo”

519

Po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, u 6:00 sati, počeli su realizaciju hapšenja i pretresa u akcijama kodnog naziva “Twins” i “Pismo”.

Aktivnosti se realiziraju u koordinaciji i istovremeno na području BiH, Srbije, Njemačke i Austrije.

Predmeti u kojima istragu vodi tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, rezultat su višemjesečne međunarodne istrage, na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca.

Prikupljeni su dokazi, da je grupa osumnjičenih iz BiH i Srbije, iskorištavala težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi, koje su iskorištavali za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili krivična djela u kontinuitetu u trajanju od najmanje dvije godine.

Do sada je identificiran veći broj žrtava državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo i žrtava mlađih od 1994. godišta.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih krivičnih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada eura.

U akciji u BiH, na području Sarajeva, uhapšeno je ili privedeno više osoba, a u Srbiji su istovremeno uhapšene 3 osumnjične osobe.

Tužiteljstvo BiH i SIPA, zajedno sa partnerima iz zemalja EU pokazali su osposobljenost za borbu protiv najsloženijih oblika kriminala.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Kako je naknadano saopćeno iz SIPA-e, u okviru akcije “Pismo” na jednoj lokaciji na području Vogošće, izvršen je pretres objekta “s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku”. U toku pretreas uhapšena je jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo međunarodna trgovina ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

– Navedeno lice će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predato postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, na dalje postupanje – navodi se u saopćenju SIPA-e.

 

 

 

(Radio Bet/avaz.ba)

Komentari

komentara