menu Naslovna chevron_right
VijestiZdravlje

Alarm za narušeno zdravlje

Urednik | 9. Decembra 2019.

Nesanica nije rijetka pojava, naprotiv, kao ni problemi koje ona donosi.

Ukoliko do ove pojave dolazi rijetko, to nije razlog za brigu jer se s nesanicom susreće skoro svaka osoba.

Međutim, ako se nesanice događaju redovno, to može biti alarm za narušeno zdravlje. Prema riječima stručnjaka, nesanica bi mogla ukazivati na sljedeće zdravstvene probleme.

1. Dijabetes – Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsok nivo šećera u krvi može utjecati na kvalitet sna. Konkretno, zbog visokog nivoa šećera u krvi možete osjećati vrućinu, biti razdražljivi ili se osjećati uznemireno.

Također, stručnjaci smatraju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju i problem sa nesanicom, jer se tokom noći često bude zbog odlaska u toalet.

2. Anksioznost i depresija – Oni koji pate od anksioznosti i depresije često imaju problem i sa spavanjem. Problemi s nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije. Nacionalna fondacija za san preporučuje meditaciju osobama koje imaju problem sa spavanjem.

– Učenje smirivanja uma može biti korisna vještina, kako za prolazak kroz stresni period tako i za održavanje kvaliteta spavanja tokom noći – objasnili su stručnjaci i dodali da bi i redovno vježbanje bilo od velike pomoći.

Istraživači s Univerziteta Florida Atlantik proveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i upotrebe nikotina. Pokazalo se i da pušači u prosjeku spavaju čak 45 minuta kraće od nepušača.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset