Alarmantno: BiH će do 2050. godine izgubiti 300 hiljada stanovnika

149

Deset država u kojima se drastično smanjuje broj stanovnika, prema procjenama Ujedinjenih naroda, nalazi se u istočnoj Evropi.

Među deset najugroženijih su Bugarska, Latvija, Moldavija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska, Mađarska, a UN procjenjuje da će njihovo stanovništvo biti smanjeno za 15 posto ili više do 2050. godine.

U mnogim postkomunističkim zemljama srednje i istočne Evrope dolazi do ozbiljnog demografskog pada. U mnogima je posljednjih 25 godina znatno smanjen broj stanovnika – kazao je Tomas Sobotka (Thomas), vodeći istraživač u Bečkom istraživačkom centru „Wittgenstein“, koji ispituje dinamiku stanovništva.

On dodaje da se stanovništvo najmanje 11 zemalja smanjilo za više od 10 posto od 1989. godine.

Latvija je izgubila više od četvrtine stanovništva (27 posto), Litvanija 23 posto, Bugarska i Bosna i Hercegovina 21 posto. Ovo je ogroman gubitak stanovništva, posebno uzimajući u obzir da se dešava u mirnim vremenima – naglasio je Sobotka za Dnevni avaz.

Prema infografici portala FactsMaps, broj stanovnika u BiH će se do 2050. godine smanjiti za više od 300.000. To, faktički, znači da će naša država ostati bez cjelokupnog stanovništva Zeničko-dobojskog kantona, koji danas broji 364.433 stanovnika.

Sociolog migracija s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Amer Osmić ističe za „Avaz“ da bi ovaj katastrofalan podatak trebao zabrinuti mnoge u državi.

Ključni faktor za odlazak mladih su loš životni standard i nekonkurentnost bh. ekonomije. Mnogi odlaze i zato što nema elementarne sigurnosti i vizije da će u državi biti bolje – dodaje Osmić.

On ističe da i dalje postoji strah da se mogu ponoviti sukobi.

Podatak da će se više od 300.000 ljudi odseliti nije moguće vezati samo uz migraciju. Treba uzeti u obzir da BiH napušta radno sposobno stanovništvo, u najboljim reproduktivnim godinama – naglasio je Osmić.

Potrebno strateško i dugoročno planiranje

Da bi se riješio problem odlaska, potrebni su strateški i dugoročni planovi. Trenutno se o tome govori, a političari daju populističke izjave ne nudeći sistemsko rješenje – smatra Osmić.

 

Radio Bet

Komentari

komentara