menu Home chevron_right
Regija i Svijet

Alarmantno stanje u Kaliforniji: Snažni pustinjski vjetrovi prijete širenjem požara

Urednik | 10. Decembra 2017.

Snažni pustinjski vjetrovi prijete da će još više raširiti požare koji haraju južnom Kalifornijom, objavili su u subotu dužnosnici u ovoj saveznoj američkoj državi.

Šest velikih šumskih požara koji su u zadnjih sedam dana izbili u južnoj Kaliforniji usmrtili su najmanje jednu osobu, uništili stotine kuća, prisilili na evakuaciju više od 200.000 ljudi i velik dio regije prekrili gustim dimom, prenosi Hina.

Naleti vjetra do subote navečer trebali bi još ojačati, otežavajući napore gotovo 8700 vatrogasaca koji se bore s požarima koji se brzo šire već pet dana.

Kalifornijski guverner Jerry Brown najavio je da će u subotu obići područja poharana požarima. Planira se sastati s dužnosnicima i mještanima okruga Venture, sjeverozapadno od Los Angelesa, gdje je najveći požar progutao gotovo 60.000 hektara i uništio 537 kuća.

Izvanredno stanje proglašeno je početkom sedmice za Santa Barbaru, San Diego, Los Angeles i Venturu. Ugrožena je imovina vrijedna milijarde dolara.

U četvrtak je izgorio centar za uzgoj punokrvnih konja San Luis Rey Downs. Stradalo je između 25 i 30 konja, pored 29 konja koji su početkom sedmice stradali u Los Angelesu. U pokušaju da spasi konje, jedna trenerica zadobila je teške opekotine i ljekari su joj izazvali komu, objavio je Los Angeles Times.

Požari na sjeveru Kalifornije u oktobru koštali su osiguravatelje više od 9 milijarda dolara. Tada je poginulo 43 ljudi.

radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset