Alarmantno upozorenje zbog zagađenosti zraka!

668

Zagađenost vazduha s kojom se već danim bore stanovnici pojednih dijelova FBiH došla je do kritične tačke, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo apelovao je na građane da bez veće potrebe ne napuštaju niti provjetravaju svoje domove.

Razlog ovog uznemirujućeg apela je povećanje koncentracije sumpor-dioksida i prašine u vazduhu koja traje skoro mjesec u kontinuitetu.

Direktorica Zavoda KS Sena Softić-Taljanović rekla je da će građani već nakon nekoliko minuta boravka na vazduhu osjetiti glavobolju i probleme sa disanjem.

“Ukoliko građani budu imali potrebu izaći vani, onda obavezno treba da koriste hiruršku masku, gazu preko koje ide šal, kako bi zaštitili disajne puteve. Ovo se odnosi na hronične bolesnike i zdrave osobe”, rekla je Softić-Taljanovićeva. Dodaje da su najrizičnija grupa djeca i učenici.

“Djeca koja su prva smjena odlaze u školu u ranim jutarnjim, a druga se vraća u kasnim večernjim satima. Ta populacija je izložena riziku od štetnih materija koje se nalaze u smogu. Zdravlje im je direktno ugroženo, takođe prisutan je i strah roditelja pustiti dijete u školu po ovakvom vremenu, ko im garantuje bezbjednost”, pita Softić-Taljanovićeva.

Trenutno nema nikakvih najava da bi nastava zbog opasnosti po zdravlje djece mogla biti otkazana. Stručnjaci upozoravaju da građani manje koriste automobile, a više javni prevoz, treba izbjegavati zadržavanje na otvorenom prostoru, što više vremena provoditi na planinama… Preporučuju i obavezno korištenje zaštitne maske. U JU “Apoteke” Sarajevo kazali su da trenutno nemaju hirurških maski, ali da bi trebalo da stignu za dva dana.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda saopštili su da je zbog zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo, te opštinama Kakanj i Zenica još na snazi pripravnost. Navode da sinoptička slika ne predviđa značajne promjene u narednim danima.

Iako je u Kantonu Sarajevo vazduh već danima veoma zagađen, analiza štetnosti po ljudsko zdravlje čestica koje udišu stanovnici Sarajeva još nije urađena. Stručnjaci godinama upozoravaju kako je potrebno uraditi te analize. U Sarajevu je i dalje na snazi prvi stepen, odnosno stanje pripravnosti, i nema uslova da bude proglašen drugi stepen uzbune koji je proglašen protekle sedmice kada su u gradu zabilježene vrijednosti od 350 mikrograma po metru kubnom. Tada je Sarajevo “pariralo” Pekingu, gdje je na snazi najviše upozorenje.

Problem zagađenja žele što prije da riješe u Tuzli i Lukavcu, gdje su organizacije civilnog društva pokrenule potpisivanje peticije putem interneta, kojom se od nadležnih traži hitno reagovanje radi bolje zaštite zdravlja građana.

Oko 2.000 građana Lukavca juče je mirnim protestom zatražilo od nadležnih institucija da kontrolišu privredne subjekte i smanje enormno zagađenje u ovom gradu. Od Ministarstva okoliša i turizma FBiH traže da preispita dozvole za rad i stepen zagađenja od strane fabrika.

Edin Delić, predavač na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i član Foruma za zaštitu okoliša Lukavca, kazao je da građani jesu svjesni da žive pored industrijskih dimnjaka, ali da je zagađenje došlo do tačke koja više nije podnošljiva.

“Dok zagađivači upiru prst jedni u druge, izdaju se okolinske dozvole za nove spalionice”, kazao je Delić. On je podsjetio javnost da se u bolnicama građani Lukavca lako prepoznaju zbog loše krvne slike, a što je povezano sa zagađenjem sa kojim žive godinama.

Građani Lukavca danas su noseći maske i transparente ispričali kako se svakodnevno bore sa zagađenjem do te mjere da ujutru okače bijeli veš, a pokupe ga crnog. Nadležni preporučuju da ne izlaze van kuća i stanova, što je kod građana izazvalo negodovanje.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara