menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Alen Petrović: Od zarade na YouTubeu može se dobro živjeti u BiH

Urednik | 28. Marta 2019.
Kaže kako se YouTubeom počeo baviti sasvim slučajno, a svojim hobijem uspio je spojiti svoje dvije velike ljubavi. Ljubav prema video montaži i svojim pticama.

“Na samom početku postanka YouTubea koristio sam ga kao i većina korisnika, za slušanje muzike i pisanje komentara. Često sam gledao videa nekih od najpoznatijih youtubera i divio sam im se kako su uspjeli snimiti i objaviti video koji će privući ogroman broj ljudi. I onda sam došao na ideju da snimam svog kućnog ljubimca Cookija koji je govorio mnogo riječi na našem jeziku. Ljudima se to dopalo, pa sam odlučio nastaviti dalje”, rekao je na početku našeg razgovora Alen Petrović.

Kada je počeo objavljivati svoja videa na kanalu Alen AxP, Alen je imao samo jednu tigricu Cookija, no sada ih ima čak četiri Sunnyja, Biscuita, Cookija i Mr. Snowflakea.

“Trenutno imam više od 160.000 pretplatnika iz naše zemlje, regiona ali iz svijeta. Najviše me prate Amerikaci, Englezi, Kanađani i Indijci. Na početku sam pravio videa na našem jeziku, ali sam vremenom shvatio da je puno bolje videa raditi na engleskom jeziku ako želite biti planetarno poznati.Tim korakom sam razočarao mnoge svoje pratitelje iz regiona, pa sam zbog toga pokrenuo i kanal na bosanskom jeziku koji trenutno vodi moja supruga.”

Silver Play Button

Kao i svakom YouTuberu kada je počinjao san je bio imati puno pregleda i puno pretplatnika, no kako kaže stvari na Youtubu nisu tako jednostavne. Želite li uspjeti morate se ipak naoružati strpljenjem ali uložiti i sate predanog rada na realizaciji jednog videa. Od pripreme teksta, čitanja, snimanja kadrova, montaže i na kraju distribucije finalnog proizvoda. Zbog toga je osjetio nevjerovatnu sreću kada je na vrata njegova stana stigao Silver Play Button za prvih 100.000 pretplatnika.

“Za mene je to priznanje YouTuba bilo veliki uspjeh, jer je bilo potrebno uložiti zaista puno rada, truda i sati snimanja da se sve to postigne. To nije samo obična nagrada koja će neko vrijeme stajati kao ukras na zidu mog doma, to je svaki pratilac koji mi je bio podrška sve ove godine i koji je nešto korisno naučio gledajući moja videa i kojima su ona pomogla da usreće svog kućnog ljubimca, što mi je prije svega i bio cilj”, rekao je Petrović.

No pitanje koje se Petroviću uvijek postavlja jeste: Može li se od YouTuba uopće živjeti i može li biti osnovni izvor finansija?

“Da, može se živjeti od YouTuba i to veoma dobro za naše prostore. Međutim osim što imate materijalnu korist, svako ko želi da se bavi YouTubeom mora imati želju i ljubav prema kreiranju video sadržaja jer ko god se okušao zbog materijalnog odustao je jer ovaj hobi oduzima mnogo slobodnog vremena. Morate konstantno razmišljati o idejama, kako poboljšati snimanje i montažu koja u biti oduzima i najviše vremena. Kad sam počinjao ozbiljnije raditi mnogi su mi se smijali na zaradu od jednog eura mjesečno, mislili su da gubim vrijeme no sada me isti oni pitaju za savjet kako pokrenuti vlastiti kanal”, objašnjava Petrović.

Njegova videa imaju preko 33 miliona pregleda, dok njegov najgledaniji video koji je i bio okidač njegova uspjeha ima više od tri miliona pregleda, a inspiraciju za snimanje, kako kaže, pronalazi iz svakodnevnice.

“Inspiraciju pronalazim iz svakodnevnice ali i potrebe da svojim tigricama poboljšam uslove življenja. Sam sam pravio kavez za ptice iako to nikada nisam radio prije, igralište za tigrice, potom svakodnevne životne situacije kao što je buđenje u šest ujutro daju vam ideju za svaki sljedeći video”, rekao je Petrović.

Ono što je još interesantno jeste da se Alen jako rijetko pojavljuje u svojim videima. U prvom planu su njegove tigrice.

“Moje viđenje uspjeha videa je da taj video bude tu za mnoge generacije i da mnogima bude od koristi. Između ostalog u videima se ne pojavljujem jer mislim da se ne bih uspio svidjeti baš svima, budući da sam već deset godina video montažer navikao sam da budem neko ko je odgovoran da na ekranu sve bude kako treba, ali iza kamera. Popularnost mi nije bitna jer se vodim pravilom da video objavljujem samo zbog tigrica”, rekao Alen i dodao kako pratitelji traže njegove savjete i preko ostalih društvenih mreža.

Zbog toga je Alen morao pokrenuti i vlastiti web site, Facebook grupe kako bi bio dostupan svima. Najčešća pitanja su upravo o brizi ovih kućnih ljubimaca.

“Nažalost ne mogu pomoći svima jer ja nisam veterinar i uvijek ih savjetujem da svog ljubimca odvedu na pregled kod veterinara. Tigricama je potrebno pružiti mnogo pažnje. Mnogi moraju shatiti da su tigrice i bilo koji drugi ljubimac član porodice, a ne vazna sa fikusom u ćošku sobe”, rekao je Petrović.

Porez i YouTube

Prošle godina na snagu je stupio Zakon o porezu na dohodak po kojem bi freelanceri morali državi plaćati deset posto poreza na dohodak. Iako je većina freelancera ovim Zakonom nezadovoljna porez se ipak morao platiti.

“Porez sam platio teška srca iskreno. Odmah da kažem, nisam protiv poreza, ali mi je prosto nevjerovatno odgovor uposlenika Porezne uprave da moramo plaćati procenat za zdravstveno osiguranje na koje nemamo pravo koristiti. Što znači da sam nezaposlen, a freelancer ne bi imao pravo na zdravstveno ali bih ga svakako morao plaćati što je još jedan nonsens u moru ove države.”

Foto: Alen Petrović s Biscuitom

Rekao je i da se nada da će u budućnosti država napraviti funkcionalan zakon o freelancerima po kojem će imati veća prava nego sada, a svim budućim YouTuberima dao je i jedan koristan savjet.

“Budući da sam pročitao mnoge knjige, tutoriale, savjete i istraživao kako funkcionira YouTube jedno je sigurno: Youtube nudi svima mogućnost spajanja ugodnog sa korisnim. Trebate imati kvalitetan video materijal koji će se svidjeti gledaocu i vjerovati u sebe a sve ostalo ide samo svojim tokom”, rekao je na kraju našeg razgovora Alen Petrović.

Radio BET/ Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset