Američka berza doživjela najveći kolaps u protekloj deceniji, gori i od onog iz 2008.

221
Kako piše BBC, ovo je najveći berzovni krah na Wall Streetu u jednom danu, gori i od početka globalne finansijske krize 2008. godine.

Osim Dow Jones Industrialsa, indeksa kojeg čini 30 vodećih američkih industrijskih kompanija, velike minuse zabilježili su i Nasdaq i S&P 500.

Uzrok pada neki analitičari vide u velikom porastu plata u SAD-u za koji su upozoravali da bi mogao dovesti do brze inflacije. Ukoliko se taj trend nastavi federalne rezerve bi mogle podići temeljne kamatne stope i dovesti do usporavanja američke privrede.

Američki predsjednik Donald Trump višemjesečni pozitivni trend na Wall Streetu pripisivao je kao svoju zaslugu, dok su mnogi analitičari upozoravali da bi se to moglo “obiti o glavu”.

Veliki pad na berzama širom svijeta počeo je već u petak i očekuje se da će se nastaviti u toku noći sa ponedjeljka na utorak i u utorak na azijskim i evropskim berzama.

Andrew Wilson iz Goldman Sachs Asset Managementa najavljuje nove promjene na berzi u toku godine.

“Nalazimo se u krugu u kojem centralne banke smanjuju broj obveznica koje kupuju, a neke dižu kamatne stope”, rekao je Wilson za BBC.

Klix

Komentari

komentara