Američki institut: BiH propala država u centru Evrope

303

VAŠINGTON – Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je opširnu analizu o stanju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je BiH “propala država u srcu Evrope”, te da se u središtu Evrope odvija velika i opasna kriza.

“Dok se čitav svijet fokusirao na sukobe na Bliskom istoku, u središtu Evrope odvija se opasna kriza. Bosna i Hercegovina koja je nekada služila kao uzorno dijete međunarodne intervencije, danas je država predstavlja neuspjelu državu”, navodi se na samom početku izvještaja.

Dalje se navodi da je zemlja u konstantnoj krizi, da propada i u stalnim je političkim previranjima već više od decenije.

U izvještaju se dodaje da mnogi faktori doprinose tome da budućnost BiH izgleda mračno.

“Usljed političke i ekonomske nefunkcionalnosti, bezbjednosne prijetnje od islamskog terorizma, te manjka evropskog i američkog interesa, budućnost ove zemlje izgleda mračno. Zajedno ovi faktori doprinose krizi koja prijeti da preraste u krvave sukobe kao 90-ih”, stoji u izvještaju američkog instituta.

Navodi se i to da Dejtonski mirovni sporazum nije u stanju da riješi aktuelne probleme u BiH uprkos uspjehu 1995. godine, kada je prekinuo krvave sukobe.

“Samo obnovljen diplomatski pristup predvođen SAD-om može da zamijeni zastarjeli Dejton i da zaustavi političko rasparčavanje zemlje, ali i regiona”, naglašava se u izvještaju.

Kompletan izvještaj Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju možete pročitati na OVOM LINKU.

Komentari

komentara