menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Američki Kongres postigao okvirni sporazum o finansiranju granica

Urednik | 12. Februara 2019.

Zastupnici u američkom Kongresu, koji sudjeluju u pregovorima o novom budžetu za finansiranje granične sigurnosti, izjavili su da su postigli okvirni sporazum kako bi pokušali spriječiti novu blokadu vlade, prenose agencije.

– Postigli smo okvirni dogovor o finansiranju programa granične sigurnosti do 30. septembra – kazao je novinarima Ričard Šelbi (Richard Shelby), republikanski senator.

Šelbi nije rekao hoće li Donald Tramp (Trump) dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom. Izvor u američkom Kongresu, koji je želio ostati anoniman, otkrio je da je sporazumom odobrena 1,21 milijarda eura za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD.

Cifra je približno jednaka onoj koliko je Kongres alocirao prošle godine i daleko ispod onoga što je Tramp tražio.

Prema istom izvoru, sredstva nisu namijenjena za izgradnju zida koji Tramp najavljuje otkad je ušao u kampanju za predsjedničke izbore 2016.

Na pitanje je li Tramp stavio svoj potpis na dogovor, Šelbi je naglasio kako pregovarači “razgovaraju s predstavnicima Bijele kuće” te kako se nada i vjeruje da bi predsjednik mogao podržati sporazum.

U Vašingtonu je sastanak grupe zastupnika koji vode pregovore trajao dva sata.

Cilj je bio da se postigne dogovor kako bi imali dovoljno vremena da prijedlog prođe kroz Predstavnički dom i Senat te dobije Trampov potpis do petka, kada ističe finansiranje odjela za državnu sigurnost, ministarstva pravosuđa i drugih federalnih agencija.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset