ANALIZE AMERIKANACA: Deset mogućih ratova u 2016. godini

716

Analitičari američkog lista Foreign Policy sastavili su presjek deset najvažnijih i najužarenijih tačaka kojima će svjetska zajednica morati da posveti pažnju tokom ove godine.

Do najžalosnijih humanitarnih posljedica, prema mišljenju autora teksta, može da dovede nastavljanje sukoba u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu, Afganistanu, Jemenu i Čadu.

Nerješivi sukobi

Na spisku su i unutrašnji sukobi u Turskoj (sukob Ankare i Kurda) i u Libiji (gdje i dalje traje građanski rat).

Pored toga, prema mišljenju autora teksta, situacija u Burundiji, u kojoj raste nezadovoljstvo stanovništva zbog odluke aktuelnog predsjednika da se kandiduje po treći put na tu funkciju i situacija povodom Južnog kineskog mora, gdje SAD pokušavaju da se suprotstave rastu uticaja Kine, mogli bi da se zakomplikuju ove godine, što bi moglo da dovede do stvaranja novih žarišta.

Foreign Policy piše da većinu nabrojanih sukoba nije moguće riješiti, “jer su u njih umiješane ekstremističke organizacije čiji ciljevi i ideologije ne dozvoljavaju da se rat rješava pregovorima, a to poništava napore za uspostavljanje mira”, prenosi B92.

Saradnja

“Vrijeme je da se u 2016. godini odustane od mišljenja da je samo borba protiv nasilnog ekstremizma način da se očuva svjetski mir ili čak način da se rješava kriza u jednoj zemlji, naprimer u Siriji”, piše u članku.

Većina nabrojanih sukoba zahtijeva saradnju na nekoliko nivoa – među svim učesnicima svjetskih političkih procesa.

“Države moraju da udvostruče svoje napore za pronalaženje sistema političkih dogovora, da koriste i najmanje mogućnosti za postizanje kompromisa”, piše Foreign Policy.

(Crta)

Komentari

komentara