Ankara upozorila da će referendum Kurda u Iraku imati posljedice

235
Iz Ministarstva su pozdravili odluku Parlamenta Iraka koji je većinom glasova 12. septembra odbio zahtjev Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka o održavanju referenduma za nezavisnost te regije, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Čvrsto podržavamo odluku iračkog parlamenta donesenu 12. septembra i vidimo je kao jasan izražaj važnosti koja se pripisuje političkom zajedništvu i teritorijalnoj cjelovitosti Iraka“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je zabrinjavajuće to što lideri Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka, uprkos upozorenjima Turske i članova međunarodne zajednice, insistiraju na referendumu.

”Naglašavamo da će zasigurno biti posljedica insistiranja na referendumu, uprkos svim prijateljskim preporukama. Pozivamo Regionalnu kurdsku samoupravu na sjeveru Iraka da što prije djeluje u skladu sa zdravim razumom i da odustane od pomenutog pogrešnog pristupa”, saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaje se kako Turska želi da se odnosi Bagdad-Erbil vode na ustavnoj i pravednoj podlozi te da je Turska spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi se ojačali odnosi između centralne vlasti i Regionalne kurdske uprave u osnovu teritorijalne cjelovitosti, političkog zajedništva i obostrane koristi.

Predsjednik Regionalne kurdske uprave Mesut Barzani je početkom juna najavio da će 25. septembra u toj regiji biti održan referendum o nezavisnosti, što je izazvalo produbljivanje odveć duboke političke krize u Iraku.

Klix.ba / NM

Komentari

komentara