ARGENTINSKI ZVANIČNIK: FBI ima dokaz za najveću teoriju zavjere o Adolfu Hitleru

710

Nedavno otkriveni dokumenti FBI sadrže informacije o navodnom bijegu nacističkog vođe Adolfa Hitlera u Argentinu, koje podgrijavaju brojne teorije zavjere o tome da je firer navodno iscenirao samoubistvo. Brojni dijelovi otkrivenih dokumenata FBI su, doduše, poprilično cenzurisani.

U onim dijelovima koji su dostupni javnosti navodi se da je šest visoko rangiranih argentinskih zvaničnika dočekalo Hitlera koji je iz Berlina pobjegao podmornicom, i pomoglo mu da se sakrije u Andima.

Ono što baca blagu sumnju na ovaj izvještaj je činjenica da je detalje ove priče FBI-ju direktno proslijedio reporter “Los Anđeles egzaminera”.

Naime, u julu 1945. godine, reporterov prijatelj “Džek” susreo se u SAD sa jednim bivšim zvaničnikom argentinske vlade, koji je obećao da će mu ispričati sve detalje ukoliko se njegovo ime ne otkrije, jer je strahovao da će biti deportovan u Buenos Aries.

Neimenovani zvaničnik se kleo da je jedan od četvorice ljudi koji su upoznali i dočekali Hitlera na obali Argentine, i to dvije sedmice nakon njegovog i Evinog navodnog samoubistva u bunkeru, prenosi “Blic”.

Sovjetski izvještaji navode da su tijela Hitlera i Eve Braun bila spaljena do neprepoznatljivosti, a ostaci su ekshumirani nekoliko puta, što je dodatno otežalo identifikaciju.

Prema svjedočenju Argentinca, Hitler je u Argentinu stigao sa oko 50 ljudi, a krili su se u gradovima San Antonio, Videma, Nojken, Muster, Karmena i Rason, gdje su im jataci bile lokalne porodice njemačkog porijekla.

Argentinski zvaničnik tvrdi da je bio među delegacijom koja je dočekala Hitlera na obali, te da je firer bio u jako lošem stanju – patio je od astme i čireva. Pored toga, firer je obrijao prepoznatljive brkove, otkrivajući upadljivo udubljenje iznad gornje usne, tvrdio je Argentinac.

Ovaj doušnik je lično napisao i pismo tadašnjem direktoru FBI Džeju Edgaru Huveru, u kojem je naveo da se Hitler krije u podzemnoj rezidenciji udaljenoj 675 milja zapadno od Florijanopolisa i 430 milja severozapadno od Buenos Ariesa. Prema njegovim riječima, nacistički vođa živio je s dvojicom dvojnika u tajnoj oblasti s fotoosetljivim zidom iza kojeg se krio ulaz u bunker.

Hitler i njegov najuži krug saradnika koristio je bankovni račun pod imenom “Gospođa Ajhorn”, žene koji je vodila veliki spa hotel u La Faldi, u Argentini. Na bankovnom računu bilo je oko dva miliona dolara. U izvještaju je navedeno da je gospođa Ajhorn ranijih godina nekoliko puta posjećivala Njemačku, gdje ju je ugošćavao lično Hitler.

Argentinski zvaničnik rekao je da mu je bilo plaćeno 15 hiljada dolara za pomoć u skrivanju Hitlera. Ipak, kako kaže, griža savjesti je pobjedila te se predao Amerikancima i sve im ispričao.

Izvještaj Federalnog biroa datira još od 21. septembra 1945. godine, ali je tek sada postao dostupan javnosti.

(Avaz/Crta)

Komentari

komentara