menu Naslovna chevron_right
BiHNekategorisanoVijesti

Argumenti za ostanak mladih u BiH većinom osobne prirode

Urednik | 31. Marta 2019.

U vremenu kada sve veći broj mladih iz BiH traži priliku za život i posao u inozemstvu, argumenti za ostanak su većinom osobne prirode. Oni koji ostaju pripremaju se na tešku borbu za bolji standard. Pitanje je šta radi država da ih zadrži?


videoprilog Lejle Čeljo 

Nermin Šehić sedam godina bavi se razvojem web i mobilnih aplikacija. Radi za strane kompanije, najčešće iz Njemačke, jer je profitabilnije. Domaće kompanije, kaže, uglavnom nude lokalne projekte i nemaju velike budžete. Iako je mogao otići u inostranstvo, odlučio je ostati, jer je stekao iskustvo da može birati klijente. Tvrdi, ukoliko ste uporni može se zaraditi i jedna prosječna berlinska plata.

Objašnjava da je jedan od razloga ostanka ekonomska logika, s obzirom na životni standard u BiH, a drugi je patriotski stav da, ukoliko bi svi otišli – ko će ostati da mijenja stvari.

– Odlaskom u Njemačku vaš život se neće magično popraviti i vremenom će i tamo naići problemi s kojima se morate suočiti i samo je pitanje perspektive – dodaje.

Za bolju perspektivu mladi se moraju boriti sami. Kako odlazi kvalifikovana radna snaga poslodavci pokušavaju stimulisati radnike. Iako su opterećenja velika, najčešće je to povećanje plate, koje opet nije dovoljno. Uz sve probleme, tvrde, bit će primorani uvoziti radnu snagu.

– Danas radnik dođe i kaže da ima dva uslova: prvi da je prijavljen, više neće da radi nacrno, i drugi da želi kompletnu platu primati preko računa. Tek onda pita kolika mu je plata, šta radi i ostalo. Mislim da će ovdje vrlo brzo nedostajati određene radne snage. Dolazit će iz zemalja Azije, zemalja okruženja itd. – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Kako zadržati mlade – zavisi od zalaganja države. Osnova je, tvrde poslodavci, reforma obrazovanja, nakon koje bi mladi djelimično bili spremni za rad. Pomaka ima kroz poticaje za zapošljavanje, najčešće u iznosu od 600 maraka.

Prema riječima ekonomskog analitičara Faruka Hadžića, nisu sprovedene reforme koje je BiH morala sprovesti da bi radnici imali veće plate i bolju osnovicu za obračun penzije. Te su reforme uradile druge zemlje koje sada usisavaju bh. radnike – zaključuje on.

– Uglavnom se te činjenice ignorišu, ne vidimo nikakva rješenja, nikakve projekte, ne vidimo da se iko bavi tim pitanjem kada govorimo o onima koji trebaju time da se bave: privlačenjem i zadražavanjem ljudi u BiH – kaže Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica Odjela projekata u kompaniji Posao.ba.

Ostati u BiH rizik je za većinu mladih, jer pomoć države izostaje. Ali, kako poručuje naš sagovornik, svoju svijest moramo promijeniti, a više hrabrosti treba za neodustajanje od života i karijere u BiH.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset