menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Australija: Temperature dostižu 50 stepeni, umrlo milion riba

Urednik | 15. Januara 2019.

Dok se neke zemlje Europe bore s rekordnim nanosima snijega, australske vlasti upozorile su sugrađane da izbjegavaju boravak na otvorenom zbog rekordnih temperatura u nekim dijelovima zemlje.

Embedded video

Met Office

@metoffice

The @AustralianOpen starts on Monday and it is looking exceptionally hot – this could impact both players and spectators

Predviđa se da će se temperature zadržati, te čak i rasti sljedećeih dana, prenosi Index.hr.

Dijelovi najnapučenije australske države New South Wales i dijelovi Zapadne Australije zabilježili su noćne rekorde od 33 stepena Celzijusa, a najviše dnevne temperature mogle bi narasti na više od 45 stepeni Celzijusa u dijelovima New South Walesa, Južne Australije i Victorije, objavio je državni meteorološki zavod.

“Izbjegavajte tjelesne aktivnosti, pijte dovoljno tekućine – to je presudno u ovom trenutku”, kaže Richard Broome, direktor za zdravlje i okoliš u vladi savezne države New South Wales.

U gradu Marble Baru izmjereno je čak 49,3 stepeni Celzijusa.

Prijete i požari

Neuobičajeno visoke temperature dodatno iscrpljuju poljoprivredu koja se oporavlja od sušne godine.

“Vrijeme nije dobra vijest za ljetne kulture poput sirka”, kaže Phin Ziebell, stručnjak za poljoprivredu u National Australia Bank.

“Mnogi se poljoprivrednici oporavljaju od posljedica suše koje su pogodile zimske pšenične usjeve”.

Australija, četvrti najveći svjetski izvoznik pšenice zabilježila je najniži prinos te kulture u proteklih deset godina zbog suše.

Uz neuobičajeno sušno vrijeme i visoke temperature prijeti opasnost od požara.

Prošle su se godine vatrogasci borili s više od sto požara duž sjeveroistočne obale na kojoj su rekordne temperature izazvale val požara.

Izumiru ribe

Zbog ekstremnih vrućina na jugoistoku zemlje na obalu se nasukalo više od milion riba, a stručnjaci upozoravaju da će se situacija samo pogoršati u narednim danima. Očekuje se da će toplinski val trajati još barem sedmicu dana.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset