Baković o uvjetima koje Grbavica mora ispuniti za meč protiv Belgije

276
Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković pojasnio šta sve treba popraviti na stadionu ‘Grbavica’ da bi ispunio UEFA-ine uvjete za kvalifikacioni meč protiv Belgije.

Stadion ‘Bilino polje’ je suspendiran na jedan meč zbog incidenta na susretu BiH-Grčka, a od apelacije se ne očekuje mnogo.

‘Grbavica’ se sada čini kao adekvatno rješenje, ali je do 7. oktorba potrebno mnogo ulaganja da bi taj stadion ispunio minimum uvjeta za održavanje meča pod okriljem FIFA-e i UEFA-e.

– Potrebno je popraviti reflektorsko osvjetljenje. Ono mora biti unaprijeđeno. Teren nije u najboljem stanju, zahtijeva servisiranje – kazao je Baković.

Dodaje da je potrebno osigurati maksimalne uvjete za gostujuće igrače i stručni štab.

Potvrdio je da ne bi bilo zatvorenih tribina, osim dijela južne, i predviđene tampon zone između domaćih i gostujućih navijača.

– Prostori za medije moraju biti adekvatni, i za TV prenos jer je poznato da FIFA i UEFA mnogo ulažu u to. Potrebno je srediti i parking, jer nije prostran, kao i unutrašnje prostorije i svlačionice – izjavio je Baković.

On je za ‘N1’ potvrdio da je NSBiH već krenuo u akciju.

– Vjerujemo da u saradnji s FK Željezničar uz pomoć FIFA-e, ali prvenstveno UEFA-e, na koju se oslanjamo i njihovog projekta finansiranja pomoći – da ubrizgamo injekciju da se popravi stanje – kazao je.

Ipak, nema dovoljno vremena – jer je riječ o improvizaciji.

– Imali smo samo jedan stadion, a sada je sve u ‘zeitnotu’ – poručio je dodavši da su veliki hendikep ‘Bilinog polja’ i ‘Grbavice’ smještajni kapaciteti.

– Deset hiljada karata. To je premalo, pogotovo ako utakmica bude odlučivala. Bit će bitna za reprezentaciju – kazao je Baković.

On je priznao da bi stadion Koševo bio adekvatniji, zbog 35.000 mjesta, ali sad za sad najveći bh. stadion nije perspektivan za određene investicije.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara