Baković: Realno je očekivati da novog selektora dobijemo 4. januara

303
Otegao se izbor novog selektora nogometne reprezentacije BiH. Ugovor je Mehmedu Baždareviću istekao prije nekoliko mjeseci te se očekivalo da barem do kraja ove godine dobijemo njegovog nasljednika.

No, umjesto toga, ući ćemo u 2018. bez novog kormilara nacionalnog tima, što je, prije svega, rezultat nepostojanja jedinstvenog stava članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Maratonska sjednica IO, održana 16. novembra u Zenici, nije urodila konačnom odlukom po ovom pitanju, kao ni ona sjednica prije sedam dana, a koja je prethodno nekoliko puta odgađana.

Cijelo to vrijeme članovi Komisije za imenovanje selektora razgovarali su s raznim kandidatima, od Fatiha Terima do Dragana Okuke, dok su i pojedini fudbalski radnici i mediji nudili maštovita, ali i nerealna rješenja (Eriksson, Seedorf, Weiss…).

Ipak, čini se da smo došli do kraja balade, iako ona bondovska uzrečica “nikad ne reci nikad” ovdje vreba iza svakog ćoška. Priča o izboru selektora svedena je na dva imena, Amara Osima i Roberta Prosinečkog, a upravo bi na narednoj sjednici IO, zakazanoj za 4. januar, i ta dilema trebala biti riješena.

Sličnog mišljenja je i generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

“Realno je očekivati da ime novog selektora saznamo na sjednici Izvršnog odbora, 4. januara. Selektorska pozicija u svakom ozbiljnom savezu je veoma bitna, a ni mi u tome nismo izuzetak… Procedura je dugo trajala zbog niza okolnosti i ostala su dva kandidata, svaki sa specifičnom težinom. Na članovima naše fudbalske vlade je odgovoran zadatak. Vjerujem da će biti riješen na najbolji mogući način”, konstatuje prvi operativac Saveza u izjavi za SCsport.ba.

Dakle, Gordijev čvor se otpetljava za tačno sedam dana. I bilo bi dobro da ga konačno presječemo, kao što je tu muku riješio Aleksandar Makedonski… Jer, reprezentacija krajem januara ide na mini-turneju u SAD, gdje je očekuju dvije utakmice sa ozbiljnim reprezentacijama. A da bi i mi bili ozbiljni, morali bi makar selektora izabrati, koji će imati dovoljno vremena da kontaktira igrače i pripremi ekipu.

Ovog puta, opravdanja za nove nesuglasice i odugovlačenja zaista nema.

(Vijesti.ba / SCsport)

Komentari

komentara