Banane vam mogu pomoći kod ovih 5 problema…

325
Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana…

Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lijekova.

Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrijednost zavara, banane su prava superhrana.

ZATVOR

Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjane toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane djeluju kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crijevima uslijed zatvora.

STRES

Stres je postala bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalija u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalija i koji normalizuju rada srca. Takođe, banane šalju kisik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.

VISOK PRITISAK

Poznato je da pretjerano unošenje soli i manjak kalija imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalija u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.

PMS

Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promjene raspoloženja i zadržavanje vode u organizmu.

DEPRESIJA

Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje „hormona sreće“, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovog hormona toliko da se odmah osjetite smirenijim i sretnijim.

SB

Komentari

komentara