Bego Gutić odlučio šta će biti sa platama budžetskih korisnika?

969

Najavljeno smanjenje plaća budžetskim korisnicima, pogotovo nakon ukidanja regresa zbog ogromnih gubitaka u Budžetu TK, podiglo je veliku prašinu, te nesuglasice na relaciji između Vlade TK i Sindikata.

Ipak, najavljenog smanjenja plaća od oko dva do pet posto, neće biti, potvrdio je Bego Gutić, premijer Vlade TK.

–Nema smanjenja plata. Idemo sa ukidanjem regresa, pa ćemo pratiti stanje u budžetu. Ako bude pada prihoda, ako ne budemo mogli održavati tekuću likvidnost, onda ćemo vjerovatno pristupiti rebalansu budžeta – kazao nam je Gutić.

Višemilionski deficit u budžetu i dalje je alarmantan, a prema Gutićevim riječima ne bi trebale biti ugrožene isplate plata u prvih šest mjeseci iduće godine.

-Imamo još šest i po miliona obaveza iz 2014. godine koje nisu plaćene. Imamo obaveze iz 2015. godine. Tu je i akumulirani deficit. Ne bi trebalo doći do kašnjenja isplate plaća u prvoj polovici, u prvih šest mjeseci. Vidjet ćemo. Pratit ćemo stanje. Naše su procjene da u prvih šest mjeseci ne bi trebalo biti problema sa održavanjem tekuće likvidnosti – kazao nam je Gutić.

Prema Gutićevim najavama, Vlada će do kraja ove godine pokušati usvojiti budžet za narednu godinu. O eventualnom smanjenju plata, razmatrat će se u idućoj godinu, u zavisnosti od priliva sredstava I gubitaka u Budžetu TK.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara