Besana noć pred stanovnicima poplavljenih područja širom BiH

112
Prvi problemi izazvani kišom počeli su u nedjelju navečer na području Prijedora, a nastavljeni su danas u podne djelimičnom blokadom magistralnog puta M-17 kod Žepča te izlijevanjem rijeka i potoka koji su izazvali blokadu ulaza u grad.

Poplave u većem intenzitetu zabilježene su na području Općine Maglaj, a najkritičnije je bilo u maglajskim selima gdje su vodene bujice od malih potoka i riječica izazvale veliku štetu stambenim i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

U Novom Šeheru došlo je do izlijevanja rijeke iz svog korta zbog čega je poplavljeno više kuća, a zbog izlijevanja Bosne poplavljen je i dio magistralnog puta Žepče – Maglaj.

Na alternativnim pravcima prema sjeveru zemlje brojna klizišta i odroni stvorili su probleme u odvijanju saobraćaja, a mještani poplavljenih područja bespomoćno su punili vreće s pijeskom kako bi zaštitili svoje stambene objekte dok je voda rasla iz sata u sat.

Situacija u Maglaju nije ništa bolja nego u drugim poplavljenim područjima. Naprotiv, desetine kuća je pod vodom, vodostaj rijeke Bosne još uvijek raste, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom. U 21 sat nivo Bosne na mjernom mjestu Maglaj iznosio je 510 centimetara što je za 168 cm više nego što je izmjereno u 19 sati.

Opštinski krizni štab za vanredne situacije proglasio je vanredno stanje u Tesliću zbog elementarnih nepogoda. Došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova u ovoj opština, a prekinuta je putna komunikacija prema Doboju.

Radio Bet / Izvor: Klix.ba

Komentari

komentara