Bevanda: Postoji mogućnost da aranžman s MMF-om bude raskinut

345

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je kako je moguće da aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom bude raskinut, ako ne bude nastavljena provedba reformi.

“Moguće je i da bude raskinut (aranžman s MMF-om, op. a.) kao što je to bilo u prošlosti. Ali o tome ćemo govoriti kada Misija MMF-a dođe u službenu posjetu mislim da će to biti 7. marta, i tada će se analizirati šta je ispunjeno, a šta je preostalo za uraditi iz pisma namjere”, kazao je Bevanda u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Izrazio je zabrinutost oko toga šta će nova kriza u BiH donijeti jer, kako je kazao, odluke u vezi sa zakonima koji nisu usvojeni treba donositi u Parlamentu.

“Svi znamo da nije ispunjen dio obveza. Sa svoje strane činio sam sve da to završimo, ali stvari nismo okončali”, izjavio je Bevanda.

Na konstataciju kako neki vjeruju da se političke nesuglasice guraju u prvi plan, jer se ne želi da reforme budu provedne, ministar financija i trezora BiH kazao je da sada niko ne može kao alibi reći da je naslijedio neke probleme ili da je na početku nečega.

“Vrlo brzo će biti dvije i po godine otkako je uspostavljena vlast i ovo je za mene presudna godina. Bio sam optimist da ćemo zbog toga u godini koja nije izborna biti posvećeni provedbi onoga što je za dobrobit svih. Gubitak svakog dana, da ne kažem mjeseca ili ukupno ove godine, katastrofalan je za Bosnu i Hercegovinu”, ocijenio je Bevanda.

Komentari

komentara