menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Bevanda: Zakon o akcizama donesen, a nemamo odluku o raspodjeli novca

Urednik | 24. Maja 2018.
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda  u Sarajevu je izjavio novinarima da mu je žao što je i posljednja sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, uz sav njegov napor da dođu do rezultata, završila neuspjehom u smislu dogovor o raspodjeli novca od putarina.

– Danas je EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) tražio sastanak, jer je njihov šef iz Londona došao da postavi pitanje koje sam ja postavio – zašto smo mi donosili zakon o akcizama, kada imamo situaciju da je zakon donesen, da ljudi toče gorivo, da se sredstva skupljaju na posebno izdvojenom računu kod Centralne banke, a nemamo odluku o njegovoj raspodjeli – kazao je Bavanda.

Pojasnio je da sada „imamo situaciju da novci svakim danom sve više rastu na tom posebnom računu, a ništa se nije promijenilo, nema odluke“.

Po njegovim riječima, to nije pitanje za njega, to je pitanje za entitetske vlasti.

Podsjetio je da u odluci koju donosi Upravni odbor moraju biti glasovi sva tri ministra finansija.

– Za sve odluke koje je predložila Uprava kao tehnička rješenja ja sam bio ‘za’. Prema tome, ne stanuje problem u mom dvorištu, ali sam žalostan što smo prošli sve to, da novac stoji, da će doći obveze i da će se onda vjerojatno svi osvjestiti da to nije više stvar politike nego da činimo loše jedni drugima – smatra Bevanda.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset