Bh. ekonomija na putu oporavka

787

Nakon teškog postrecesionog vremena obilježenog ekonomskim zastojem, u 2015. godini ekonomski i finansijski parametri konačno bilježe porast.

Za 2016. godinu predviđa se rast ekonomije od 3,1 posto. U izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH navodi se i rast prosječnih plaća od 1,9 posto, broja zaposlenih od 1,5 posto i domaće potražnje od 2,9 posto.

Ekonomski stručnjaci optimistični su u predviđanjima daljnjih ekonomskih kretanja.

Konkretni pomaci

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac izjavio je da najveću zaslugu za ekonomski rast naše zemlje snose privatne firme, koje su se prilagodile poslovnom ambijentu, te sada proizvode, izvoze i zapošljavaju.

– Osim privatnih firmi, vlasti su preduzele konkretnije korake u reformama. U Federaciji BiH imamo usvojen Zakon o radu, dok u Republici Srpskoj olakšanu registraciju preduzeća. Na ekonomska kretanja snažno je utjecao i oporavak eurozone, ali i ekonomija u Hrvatskoj u Srbiji, koje su naši veoma značajni vanjskotrgovinski partneri – ocijenio je Grabovac.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić za naš list kaže da se optimizam domaćih investitora i stranih donatora povećao s usvajanjem Reformske agende i najave skorašnje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

– Vlada FBiH nedavno je usvojila Plan javnih investicija koji se povećava za sedam puta kroz ulaganje u cestovnu infrastrukturu. Sljedeće godine gradit će se i hidroelektrana Vranduk. Povećano javno investiranje rezultat je otvaranja međunarodnih kreditora poput EBRD-a i Svjetske banke, zbog usvojene Reformske agende – smatra Hurtić i dodaje da će ovo za posljedicu imati rast zapošljavanja i ukupni ekonomski rast.

Domaća potražnja

Grabovac kaže da nije mnogo optimističan što se tiče ocjena iz izvještaja Direkcije za ekonomsko planiranje kada je riječ o porastu domaće potražnje.

– Sve se više mogu čuti glasovi za povećanje PDV-a, što bi automatski dovelo do povećanja cijena robe i usluga. S obzirom na to da plaće najvećeg broja zaposlenih ne mogu osigurati egzistencijalni minimum, uz ove najave ipak nisam siguran da će se povećati potražnja – rekao je sagovornik, piše Faktor.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara