menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Bh. građani od 2021. godine u EU će moći ući s posebnim vizama

Urednik | 23. Oktobra 2018.

Građani BiH i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine morat će izvaditi posebnu vizu i platiti sedam eura kako bi mogli  ući i boraviti u Uniji do 90 dana, navedeno je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Taksu od sedam eura obavezni su platiti podnosioci zahtjeva stariji od 18 godina, a plaćenje će moći izvršiti debitnim ili kreditnim platnim karticama.

Na stranici ETIAS-a pojašnjeno je da će građani 61 zemlje prije putovanja u neku od zemalja EU trebati da popune online zahtjev u koji će morati unijeti svoje lične podatke, ali i dati podatke kao što su zdravstveno stanje, kriminalna prošlost, te putovanja u zemlje zahvaćene ratom.

Da bi dobili ETIAS vizu, građani će morati navesti i podatke o svojoj historiji zaposlenja, te u koje zemlje EU su ranije putovali.

Na stranici je navedeno da će za popunjavanje zahtjeva za ETIAS vizu biti potrebno oko 10 minuta, te da će 95 posto podnosilaca zahtjeva odgovor na svoju adresu elektronske pošte dobiti u roku od nekoliko minuta.

Ukoliko sistem utvrdi da podnosilac zahtjeva predstavlja bezbjednosni rizik, zahtjev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebalo da stigne u roku od četiri dana ili maksimalno dvije sedmice.

ETIAS viza važit će tri godine ili do isteka pasoša i sa njom će građani moći ulaziti u EU neograničen broj puta, s tim da ne ostanu duže od 90 dana u periodu od 180 dana.

Na stranici ETIAS-a posebno je naglašeno da pasoš mora važiti još najmanje tri mjeseca od dana planiranog putovanja.

Među 61 zemljom, čiji će građani od 2021. godine morati podnijeti zahtjev za ETIAS vizu, nalaze se i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Japan, Monako i SAD.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset