menu Naslovna chevron_right
BiHNekategorisanoVijesti

BiH bi mogla do decembra postati članica Svjetske trgovinske organizacije

Urednik | 17. Juna 2017.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se u Ženevi sa generalnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Robertom Azevedom. Sastanku je prisustvovala i stalna predstavnica BiH pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi veleposlanica Lucija Ljubić.

Zamjenik ministra Brkić je zahvalio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i generalnom direktoru Azevedi na podršci tokom procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Organizaciji. Istaknuo je uvjerenje da će uz nastavak potpore WTO-a i država s kojima BiH vodi bilateralne pregovore o pristupu tržištu, Bosna i Hercegovina uspjeti da postane punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će se održati od 10. do 13. decembra 2017. godine u Buenos Airesu u Argentini.

Također je obavijestio o intenzivnim aktivnostima koje BiH poduzima u navedenom cilju, te s tim u vezi informirao da bi ubrzo trebala biti završena i zadnja obaveza iz Zakonodavnog akcionog plana pristupanja WTO-u, usvajanjem amandmana na Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije BiH. Također bilateralni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom oko određenih tarifnih kvota su ponovno intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u martu 2017. godine.

Naglasio je da je članstvo u WTO-u oduvijek bilo među prioritetima vanjske politike BiH i sastavni dio ukupnih strateških ciljeva za postizanje ekonomske stabilnosti i unapređenja integracionih procesa u regiji. Istaknuo je spremnost BiH da iskoristi pozitivni moment u pogledu evropskih integracija kako bi se ubrzao i prijem u članstvo u WTO.

Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azeveda je zahvalio na posjeti zamjenika ministra Brkića, te potvrdio da WTO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH. Iskazao je zadovoljstvo aktivnostima u BiH na ispunjavanju preostalih uvjeta za sticanje članstva, kao i zbog napretka u procesu regionalnih integracija, koje WTO podržava. Zajednički je konstatirano da bi BiH mogla postati članicom WTO-a do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će se održati od 10. do 13. decembra 2017., ukoliko nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta, posebice u pregovorima sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Fedracijom.

 

(RTV Slon)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset