menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

BiH dobila 7.2 miliona eura od EU za podršku rješavanja problema migranata

Urednik | 30. Oktobra 2018.

EU odobrio grantove u iznosu od 7,2 miliona eura za podršku BiH u pripremi boljeg odgovora na problem migracija i upravljanja granicom.

Europska unija je doznačila više od 7,2 miliona eura grantova kao podršku Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicom, u kontekstu sve većeg broja izbjeglica i migranata koji su ušli na teritorij države od kraja 2017. godine.

Projekat ima za cilj dalje jačanje sistema upravljanja migracijama, azila, kontrole granice i kapaciteta za nadzor. Također će ojačati postojeću podršku u dostavi hrane i osiguranju usluga hitnog smještaja, snabdijevanja vodom, osiguranjem sanitarnih i higijenskih uslova, zaštite, kao i osiguranjem drugih osnovnih potreba za migrante, tražioce azila i izbjeglice koji borave na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Poboljšaće se pristup sistemima azila, zaštite i socijalne zaštite, uključujući sistemima zdravstvene zaštite i obrazovanja za djecu školskog uzrasta, putem podrške Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, Sektoru za azil, centrima za socijalni rad i relevantnim kantonalnim i općinskim organima.

Uspostaviće se infrastruktura skloništa, snabdijevanja vodom, sanitarnih i higijenskih uslova, odnosno proširiće se postojeći kapaciteti kako bi omogućili pripreme za nadolazeće zimske uslove, bezbjedan i dostojanstven smještaj, zaštitu porodica sa djecom i drugih ranjivih pojedinaca od hladnih vremenskih uslova.

Ovaj projekat treba da dopuni druge inicijative, uključujući one koje podržavaju Evropska unija i Razvojna bankaVijeća Evrope, USAID i druge organizacije. Projekat će dalje ojačati dugoročno podršku koju EU osigurava za BiH kako bi se osnažili kapaciteti upravljanja zaštitno osjetljivih migracija, u skladu sa EU standardima.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset