menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

BiH domaćin sastanka eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu

Urednik | 27. Juna 2017.
Bosna i Hercegovina je domaćin 11. godišnjeg sastanka mreže eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Evrope na kojem će biti predstavljen bogat sadržaj ove baštine u BiH te biti govora o produbljivanju regionalne saradnje u oblasti nematerijalne baštine.

Kako je pojasnio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, učesnici će, između ostalog, biti informirani o sevdalinci i skokovima sa Starog mosta u Mostaru.

Podsjetio je da je BiH u februaru ove godine preuzela predsjedavanje Vijećem ministara kulture jugoistočne Evrope, te da je 2009. godine ratificirala Konvenciju UNESCO-a o zaštiti nematerijalne kulture baštine.

– Uspjeli smo 2014. godine upisati jedan element na reprezentativnu listu, a to je ‘zmijanjski vez’. U proceduri upisa je još nekoliko elemenata, a to je konjičko drvorezbarstvo, sevdalinka, Dani kosidbe na Kupresu i branje ive trave na Ozrenu – kazao je Osmanović.

Šef Kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum istakao je da je ovo regionalna platforma koja služi za razmjenu informacija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u zemljama regiona.

Dodao je da će danas razgovarati o zaštiti nematerijalnih dobara u zemljama regiona, a sutra o finansiranju i mehanizmima kojim se osigurava adekvatna zaštita nad nematerijalnom kulturnom baštinom.

Također je kazao da će ova platforma poslužiti i za stvaranje i razvoj novih ideja, čiji je glavni cilj upis elemenata na liste nematerijalne baštine UNESCO-a.

Za UNESCO je vrlo bitno, naglasio je Šešum, da se države zaista brinu o nematerijalnoj baštini te da će naredne godine biti vrlo aktivne za eksperte iz BiH na izradi nominacijskih dosjea.

Viši kustosica Muzeja Hrecegovina u Trebinju Božana Đuzelović istakla je veliko interesovanje građana i udruženja za ‘zmijanjski vez’, a posebno za izradu nakita.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset