BiH konačno dobija tekst himne?

816

Da li će Bosna i Hercegovina konačno dobiti tekst himne pitanje je na koje bismo odgovor mogli znati već 12. januara.

Naime, na ovaj datum će biti održana sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj će poslanici razmatrati inicijativu Šemsudina Mehmedovića o tome da se formira Komisija za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine.

BiH je još 2001. godine usvojila Zakon o državnoj himni BiH kojim je naša zemlja dobila melodiju, a li ne i tekst, što BiH svrstava u red malobrojnih zemalja koje nemaju tekst državne himne.

”U skladu s navedenim zadužuje se Vijeće ministara da osnuje Komisiju za izbor teksta himne i PS BiH dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj himni BiH. U Komisiji za izbor teksta himne trebaju biti imenovani poslanici i delegati iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH te kulturni i javni radnici ”– stoji u inicijativi.

Zadatak Komisije je da provede konkurs za izbor teksta himne i da ga izabere, na osnovu kojeg će Vijeće ministara BiH utvrditi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj himni BiH i dostaviti ga Parlamentu BiH, piše NAP.

”Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, smtaram da je došlo vrijeme da narodi BiH, kroz aktivnosti nadležnih organa, u što skorijem periodu dobiju potpun oblik državne himne” – navodi u inicijativi Mehmedović.

(Crta)

Komentari

komentara