menu Naslovna chevron_right
BiHKulturaVijesti

BiH / Noć istraživača 2018: Stvarajmo nove prilike!

Urednik | 25. Septembra 2018.

Europska noć istraživača ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu 28. septembra 2018. godine u 17.00 sati. Ovo je sedma godina tradicionalnog druženja na svojevrsnom festivalu nauke i istraživanja, koji se obilježava u 300 gradova širom Europe.

„LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

Giannluca Vannini, v.d. šefa Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranučnu saradnju Delegacije EU je rekao da je ponosan na Noć istraživača koja se odvija posljednjeg petka u septembru.

“Ove godine Noć istraživača se u Bosni i Hercegovini odvija već sedmu godinu i deset gradova su se pridružili ovoj inicijativi, što pokazuje da interes raste. To je događaj koji promovira nauku i ostvarenja u nauci, a nauka i istraživanje su integralni dio ekonomskog razvoja zemlje što pomaže u integraciji zemlje. Europska unioja ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da učestvuje u ovakvim programima i da ohrabruje mlade ljude da se pridruže nauci”, rekao je Giannluca Vannini.

Europska noć istraživača pokrenuta je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od 2014. godine “Noć istraživača” je postala “Europska noć istraživača” pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Prošle godine Europska noć istraživača obilježena je u 342 grada širom Europe.

Bosna i Hercegovina produžila se 2012. godine, a ove godine Europska noć istraživača održat će u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Trebinju.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset