BiH ostaje bez ljekara: Ko će nas sutra liječiti? Doktorica Adisa Fakić: ‘Jedan ljekar otorinolaringolog liječi 60.000 osiguranika, što znači da na cijelu Tuzlu dođu samo dva doktora’

134

U BiH, ako je suditi po standardima koji važe u Evropi, nedostaje 2.000 doktora i 4.500 medicinskih tehničara, tvrde sindikalci, a kako navode, neke manje lokalne zajednice bi uskoro mogle potpuno ostati bez ljekara, jer “bijeli mantili” odlaze u veće zdravstvene ustanove ili u evropske zemlje, pišu Nezavisne novine.

Dodao je da je najveći problem odliv medicinskog kadra bez povratka nazad, a najgore u svemu tome je što odlaze sa porodicama.“Postavlja se veliko pitanje na koje nijedno ministarstvo nema odgovor, a to je: Ko će nas sutra liječiti. Ljudi u RS uslovljavaju se specijalizacijom, da moraju da vraćaju duplo, odnosno duplo duže moraju raditi i na taj način ih vežu za ustanovu, što je protivzakonito “, rekao je Femić.

Naveo je da ljekari potpišu ugovor za specijalizaciju, primjera radi, iz hirurgije, koja traje šest godina, a onda moraju vratiti 12 ili 18 godina radno.“Ako ne bude radio tako, prijeti mu se tužbom. Radimo na rješavanju ovog problema i pokrećemo kolektivne tužbe”, naveo je Femić.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, rekao je da u domovima zdravlja u RS ima doktora u većim lokalnim zajednicama dok u manje opštine, poput Han Pijeska, Čajniča, Ljubinja i Berkovića skoro niko neće da ide i tamo nedostaje ljekara.“Doktora na Birou za zapošljavanje ima, ali oni ne žele da idu u male opštine, gdje su niske plate, i bojim se da ćemo ostati bez ljekara, posebno u malim opštinama, jer se trenutno povlače doktori iz penzije koji mogu raditi”, ističe Granulić za “Nezavisne”.

Dodaje da bi o tom problemu trebalo povesti računa, odnosno da se tim doktorima poveća plata, i ne samo njima, već svim zaposlenim u zdravstvu.Adisa Fakić, doktor otorinolaringologije i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Tuzlanskog kantona i predsjednik Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, kaže da, prema standardima i normativima, ljekara fali, ali ne zbog odlaska već se radi o tome da je u Tuzlanskom kantonu bila na snazi zabrana zapošljavanja u javnim ustanovama.

“Standardi i normativi su od 1980. godine i mijenjaju se pojedinačno po granama medicine, tako da ti standardi propisuju da treba malo ljekara, s obzirom na broj stanovnika. Tako, recimo, jedan ljekar otorinolaringolog liječi 60.000 osiguranika, što znači da na cijelu Tuzlu dođu samo dva doktora, što je premalo”, rekla je Fakićeva i dodala da je rješenje ovog problema izmjena tih standarda i normativa. Prema standardu EU, oko 360 doktora treba da dođe na 100.000 građana, pišu Nezavisne novine.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara