BiH postaje zemlja staraca: Prosječna dob ulaska u brak je 30 godina, uz jedno ili nijedno dijete

733

Prosječna dob žena koje ulaze u brak 28, a muškaraca 30 ili više godina. Parovi se najčešće odlučuju na jedno dijete, a nerijetko ih uopće nemaju.

Bijela kuga već godinama hara našom zemljom. Broj umrlih u prvih devet mjeseci 2015. veći je za osam hiljada od broja rođenih. Ako tome dodamo i činjenicu da mladi masovno odlaze iz BiH, sve je veća vjerovatnoća da će se ostvariti procjene UN-a da će se broj stanovnika naše zemlje prepoloviti do 2100. godine.

Dvostruki problem

Uzroci ove “bolesti“ su brojni, a finansijska i socijalna nesigurnost, te politička situacija samo su neki od njih.

-Mladi se sve teže odlučuju na brak i proširenje porodice. Mnogi su nezaposleni i nemaju riješeno stambeno pitanje, politička situacija je nestabilna, a populacionoj politici se ne posvećuje dovoljna ili nikakva pažnja – kaže demograf Hasan Zolić, piše Faktor.

Navodi da je prosječna dob žena koje ulaze u brak 28, a muškaraca 30 ili više godina. Parovi se najčešće odlučuju na jedno dijete, a nerijetko ih uopće nemaju. Porodice sa troje ili više djece predstavljaju pravu atrakciju.

Na smanjenje broja stanovnika, osim negativnog prirodnog priraštaja, utječe i imigracija. Bolju budućnost u drugim zemljama najčešće traže osobe stare između 15 i 34 godine.

-To predstavlja dvostruki problem. Radi se populaciji koja je u reproduktivnoj dobi, ali i o radnoaktivnom stanovništvu. BiH postaje zemlja staraca. Procenat stanovnika starijih od 60 godina dostigao je čak 18 posto, dok se znatno smanjuje broj djece do 14 godina – naglašava Zolić.

Politička (ne)volja

Jasno je da bi u našoj zemlji trebalo voditi jedinstvenu i stimulativnu populacionu politiku. Istina, entitet RS ima povoljnije propise, ali ni oni se ne provode zbog loše ekonomske situacije. U Federaciji BiH ova oblast je u nadležnosti nižih nivoa, tako da se situacija razlikuje od kantona do kantona. I dok u Kantonu Sarajevo porodilje primaju kakvu-takvu pomoć, a djeca dječiji doplatak, u nekim drugim kantonima ne dobijaju ni marke.

– Potrebna je politička volja za rješavanje ovog problema, a sredstva bi se našla. Jasno je da ne možemo imati mjere kao mnogo razvijenije zemlje, ali se i u ovako skučenim uslovima stvari mogu bolje postaviti – zaključuje Zolić.

U Srbiji najviše umiru

U BiH je tokom 2014. godine registrovano 29.247 živorođene djece, dok je u istom periodu umrlo 34.824 osoba.

Među svim zemljama bivše Jugoslavije, najveću stopu negativnog prirodnog priraštaja imaju Srbija i Hrvatska. Srbija je u toku prošle godine izgubila čak 34.786 stanovnika, a Hrvatska 19.501. Za razliku od od ove tri zemlje, u Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori kao i na Kosovu evidentiran je pozitivan prirodni priraštaj.

(Bportal/Crta)

Komentari

komentara