BiH / Snijeg već donio probleme: Na kojim cestama je obustavljen saobraćaj?

527

 

Zbog snijega koji trenutno pada i popriječenih teretnih vozila, ne preporučujemo korištenje magistralnih puteva M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) i M-16 Kupres-Šuica (Kupreško Polje).

Na magistralnim putevima M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), M-18 Sarajevo-Foča (Rogoj) i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen) pada snijeg, koji otežava saobraćanje. Snijeg pada i u ostalim višim planinskim predjelima, dok se u nižim područjima Bosne i u Hercegovini vozi po mokrom i klizavom kolovozu.

Iako zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme stupa na snagu 15.11. vozače koji putuju preko planinskih prevoja upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme.

rostovo_facebook_faktor_5

Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala, zbog mjestimično jakog vjetra. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Zbog sanacije dijela kolovoza na A1 Sarajevo-Tarčin, na isključnoj traci petlje Tarčin, saobraćaj se u zoni izvođenja radova odvija usporeno.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača (Dub, 09-10 i 14-17 sati), M-6 Stolac-Ljubinje (07-16 sati) i M-4 Teslić-Kotor Varoš (Rujevica, 08-16 sati), kao i na regionalnom putu R-467 Zavidovići-Olovo (Smajilbašići polje, 08-16 sati). Za danas je najavljen i početak radova na deminiranju na magistralnom putu M-18 Tuzla-Bijeljina kod mjesta Banj Brdo. Predviđeno je da od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-16 Donji Vakuf-Bugojno, M-4 Simin Han-Kalesija, M-5 Ključ-Mrkonjić Grad i M-16.2 Prozor-Jablanica.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno, tako da se vozačima preporučuje što manje korištenje ova dva prelaza.

(Radio Bet)

Komentari

komentara