BiH uskoro izvozi med, mlijeko i mliječne prerađevine na kinesko tržište?

147

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se sa ambasadoricom NR Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, radi finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će ove godine biti održana od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište, u kratkom roku. Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unapređuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

– BiH ulazi u finalnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla – istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture, energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

 

 

Izvor: RTV Slon/Fena

Komentari

komentara