menu Naslovna chevron_right
BiHIzdvojenoVijesti

Bijeli golubovi i 1.601 ruža za sjećanje na djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu

Urednik | 4. Aprila 2018.
Simboličnim puštanjem u zrak golubova i sadnjom ruža u parku kod “Spomen obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92- 95” obilježen je danas završetak projekta nazvanog “1.601 ruža za 1.601 cvijet”.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica kaže da je to značajan projekt u okviru čije realizacije je zasađena 1.601 ruža za djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva.

Okarakterizirao je to Grabovica kao značajan doprinos kulturi sjećanja i istini koja se treba čuvati od zaborava, a sve zarad mladih ljudi i budućih generacija.

Projekt je realiziralo Udruženje “Eko” uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva, ali i mnogih drugih koji su na razne načine sudjelovali u realizaciji. Među sudionicima su i mladi ljudima na koje je sa današnjeg skupa apelirano da intenzivno rade na stjecanju znanja i ostvarivanju snova jer se tako na pravi način čuva sjećanje na djecu čije djetinjstvo je nasilno prekinuto tokom opsade Sarajeva.

U okviru današnjeg događaja upriličen je i prigodan kulturni program, te odana počast djeci stradaloj u Sarajevu tokom rata.

Prema nekim podacima u Sarajevu je, tokom rata u BiH, stradalo 1.601 djece. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. raspolaže relevantnom dokumentacijom za 532 djece koja su poginula u Sarajevu tokom rata. U znak sjećanja na njih postavljen je postament u centru grada. Navode da se iz objektivnih ili subjektivnih razloga neće moći doći do podataka o svoj djeci koja su stradala u tom periodu u Sarajevu.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset