Bila je crna princeza jugoslovenskog rocka – umrla je sama i zaboravljena od svih

562

Rođena je u proljeće 1959. godine, duge crne kose i gotovo nevjerovatne harizme, bila je ikona jugoslavenskog rock and rolla osamdesetih. Ona je Margita Stefanović Magi, članica beogradske grupe Katarina Velika II, kasnije poznata pod imenom EKV.

Ona je bila dio beogradskog boemsko-umjetničkog kruga, istog onog kojem su pripadali i ostali članovi grupe. Publika je u njenom odnosu prema klavijaturama vidjela pravu pokretačku energiju grupe. Magi je bila umjetnička duša, školovana pijanistkinja.

“U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog neke psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umetnosti i života”, tvrdila je jednom prilikom Magi.

Školovala se u srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski. Maturirala je kao jedna od najtalentovanijih pijanistkinja i dobila poziv za nastavak školovanja na konzervatoriju u Moskvi. Njena majka nije se slagala s odlaskom od kuće u mladim godinama, a Magi je poslušala majku. Upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu i diplomirala 1982. godine. Nakon završetka fakulteta, zajedno s dječkom Srđanom Vejvodom, počela je sve više da se zanima za podzemnu beogradsku scenu i krenula u potpuno drugom smjeru.

U proljeće iste godine upoznala je Milana Mladenovića, a ubrzo nakon toga je pozvana u grupu Katarina II nakon uspjeha na jednoj od proba.

U EKV ostala je do 1994. godine i Mladenovićeve smrti.

Uporedo s radom u EKV sudjelovala je i u stvaranju albuma nekih drugih jugoslavenskih bendova poput Elvis J. Kurtović & His Meteors i Karlowy Vary. Komponovala je muziku za filmove Vera Hofmanova i Plavi plavi.

Nakon Mladenovićeve smrti nastavila je da svira u grupi Kurajberi, a 1995. godine formirala je grupu EKV i objavila album pod nazivom “Ti si sav moj bol”.

Godine uspjeha protekle su u sjenci borbe s teškim narkoticima. Zavisnost je dobila jednu novu dimenziju 1996. godine nakon smrti njenog oca. Prodala je porodični stan i kupila dva manja, a ostatak novca potrošila je na putovanje u Indiju. Sve to je uradila kako bi pokušala da se riješi zavisnosti od droga.

Neuspješno.

Nakon povratka iz Indije, prodala je oba stana i novac uskoro potrošila. Tako je završila na ulici kao beskućnica. Poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. 18. septembra 2002. godine, umrla je u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini.

Crna princeza jugoslavenskog “novog vala” umrla je u neljudskim uslovima, a iza nje ostalo je bogato muzičko naslijeđe. I danas se sluša njena muzika, a albumi EKV-a možda su danas čak i više cijenjeni nego dok su članovi grupe bili živi.

( D.Š. )

Komentari

komentara