menu Naslovna chevron_right
VijestiZanimljivosti

Bill Gates gradi jahtu na vodik, koštat će 1,15 milijardi KM

Urednik | 12. Februara 2020.

Bill Gates (64) naručio je prvu svjetsku super-jahtu na vodik, koja je procijenjena na 1,15 milijardi KM, a sadrži beskonačni bazen, helipad, spa i teretanu.

Suosnivač Microsofta naručio je brod Aqua – luksuzno plovilo veličine 112 metara u potpunosti pogonjeno tećnim vodikom, prenosi The Guardian.

“Za razvoj Aque uzeli smo inspiraciju iz načina života pronicljivog, perspektivnog vlasnika, svestranosti tekućine u vodi i vrhunske tehnologije kako bismo to kombinirali u supeacht s doista inovativnim karakteristikama”, rekao je o projektu prošle godine, pomorski dizajner Sander Sinot.

Brod ima pet paluba i prostor za smještaj 14 gostiju i 31 člana posade. Uz dodatnu ekološku karakteristiku, vatrene zdjele sa pogonom na gel omogućavaju gostima da ostanu na toplom i vani, bez potrebe za izgaranjem drva ili ugljena. Ipak njegova najsavremenija osobina nalazi se ispod palube – dva spremnika koja su vakuumski zatvorena i teška 28 tona. Ohlađeni su na -253 stepena i napunjeni tećnim vodikom, koji pokreće brod.

Gorivo će stvarati snagu za dva jednomegavatna motora i pogonske motore putem gorivih ćelija na brodu, koji kombiniraju vodik s kisikom za proizvodnju električne energije. Nusproizvod gorenja vodika je voda. Brod bi morskim vodama trebao zaploviti tek 2024. godine. Kad to učini, ima potencijal dostići brzinu od 17 čvorova (oko 20 km / h) i prijeći 6.000 kilometara (ili otprilike od Londona do New Yorka) prije nego što se treba dolijevati gorivom. Bill Gates, koji je trenutno rangiran kao drugi najbogatiji čovjek na svijetu sa bogatstvom od 118 milijardi američkih dolara, nikada prije nije posjedovao vlastiti brod. Uobičajeno je iznajmljivao jahte za vlastito korištenje, prenosi 24sata.hr

Investicija predstavlja Gatesov dugogodišnji interes za alternativnim gorivima i njegov entuzijazam za novom tehnologijom koja bi mogla riješiti emisije plinova iz industrije i saobraćaja koja zajedno čine 75% svjetskog ugljičnog otiska.

Ulagač je u Heliogen, kalifornijski startup koji ima za cilj pretvoriti sunčevu svjetlost u izvor topline što bi moglo pomoći zamjeni fosilnih goriva. To je prva kompanija na svijetu koja je koncentrirala sunčevu svjetlost kako bi postigla dovoljno visoke temperature da napajaju tešku industriju bez emisije ugljika. Gates se također obvezao da će dati većinu svog procijenjenog bogatstva od 118 milijardi dolara ‘dobrim stvarima’ putem Fondacije Bill i Melinda Gates.

Ove je sedmice donirao 100 miliona dolara za pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset