Bivši grčki ministar u zatvoru zbog pronevjere 1.3 miliona eura

625

Bivši grčki ministar za finansije Yiannos Papantoniou osuđen je na četiri godine zatvorske kazne, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode grčki mediji, Papantoniou je osuđen jer nije prijavio koliko novca ima na privatnom bankovnom računu u Švicarskoj.

Apelacioni sud je u žalbenom postupku potvrdio presudu iz 2009. godine, odnosno Papantonioua i njegovu suprugu Starvrouli Kiriakouosudio na po četiri godine zatvora.

U presudi iz 2009. godine je navedeno da su Papantoniou i Kiriakou poreznim zvaničnicima dali lažne podatke o svojim prihodima, nekretninama u svom posjedu, dionicama koje imaju i ušteđevini.

Prema sudskoj odluci, Papantoniou i njegovoj supruzi ostavljena je mogućnost da plate novčanu kaznu u zamjenu za zatvor.

Papantoniou (66), koji je bio grčki ministar za finansije od 1994. do 2001. godine, kazao je da je počinio “nenamjernu grešku” koju je kasnije navodno ispravio.

Prema navodima medija, bračni par Papantoniou nije korektno prijavio svoju imovinu 2009. godine. On i njegova supruga navodno poreznoj upravi nisu prijavili 1.3 miliona eura.

Grčki javni radnici, uključujući ministre i druge državne zaposlenike, obavezni su jednom godišnje predati dokument u kojem se navodi kompletna lista lične imovine.

(Bportal)

 

Komentari

komentara