menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoZanimljivosti

BIZARNA TRADICIJA – Porodice žive sa mrtvim članovima, presvlače ih i izvode u šetnju

Urednik | 29. Januara 2018.

Za seriju “Walking dead” u kojoj se preostala grupa ljudi bori sa milionima zombija vjerovatno ste čuli, a da li znate za familije koje u jednom selu u Indoneziji žive sa svojim preminulim članovima?

Ne radi se o reklami za neku sličnu seriju ili film, u mjestu Tana Toradži, na poluostrvu Južni Sulavesi zaista postoji veliki broj porodica koje se ne odriču tijela svojih preminulih rođaka.

Foto: Profimedia/Zuma Press – News

Za njih postoje specijalne kuće pod nazivom tangkonan koje su sagrađene isključivo za smrt i tijela preminulih. U njima čuvaju balzamovana tijela pokojnika dok porodica ne skupi dovoljno novca za sahranu. Nakon što izvedu tradicionalne obrede poput donošenja hrane, odjeće i poklona za umrle, njihovi članovi familija ih ostave da tu počivaju, ali tu tek kreće priča.

Kada dođe vrijeme za to, a i to postoji u tradiciji, oni tijela svojih bližnjih donose u kuću – presvlače ih i u novoj odjeći ih izvode u šetnje. Te šetnje zaista su uživancija za sve ostale članove porodice i nerijetko možete vidjeti kako skelet preminulog na sebi ima naočare za sunce, cigaretu u uglu usana ili šešir, prenosi Dejli mejl.

Marten Labi, pripadnik ovog plemena, tako je ekshumirao tijelo svoje majke Johane Liling za godišnji festival Manene koji se održava u septembru.

Foto: Profimedia

Tom prilikom, on je svojoj majci skratio kosu, našminkao ju je i izveo u šetnju iako je Johana Liling mrtva već 20 godina. U poslednje dvije-tri godine, na festivalu se može primijetiti i sve veći broj selfija koji članovi porodice prave sa preminulim, kako bi ovjekovečili ovu bizarnu tradiciju. Uprkos neobičnosti ove tradicije, ona se jako poštuje glasno slavi.

Na ovaj način poštujemo preminule. Nema plakanja i vapaja za njima. Oni i kada umru ostaju s nama. Zato im svake godine i upriličimo ovaj festival”, rekao je jedan od pripadnika plemena.

Na kraju festivala i čuvene šetnje, članovi plemena žrtvuju životinje poput svinja i bafala. Nije utvrđeno otkad datira ova tradicija u Tana Toradžiju, iako se priča da je tako već 30 vijekova.

Pogledajte video:

Living With the Dead

In this Indonesian village, families live with the dead.

Posted by AJ+ on Utorak, 26. decembar 2017.

 

(D.Š./Telegraf.rs)

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset