Bosanci godišnje daju milione maraka za vijagru

227

Bosanci i Hercegovci na preparate za potenciju godišnje potroše nekoliko miliona maraka, a potražnja za tim proizvodima iz godine u godinu raste.

Preparate za potenciju kupuju svi, od srednjoškolaca do penzionera.

Neupućeni smatraju da im pilula „vijagre“ ili nekog drugog sličnog preparata može povećati seksualnu želju, za šta stručnjaci navode da nije tačno, no u BiH je veliki broj i onih koji su zbog erektilne disfunkcije primorani da uzimaju te preparate kao lijek.

Vodeći stručnjak u BiH za rješavanje problema erektilne disfunkcije, Dželaludin Junuzović, šef Hirurških disciplina Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kaže da u posljednjih 10 godina broj muškaraca s tim problemom rapidno raste, piše Avaz.

“Najčešći uzroci ovog problema su stres, nepovoljna socijalna situacija, te porast broja osoba oboljelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Već ranije sam upozoravao da svake godine starosna skala ide prema dolje, pa i momci od 25 do 30 godina već počinju imati probleme”, otkriva Junuzović.

A dok vijagre i ostalih preparata najviše prodaju petkom i subotom, nedjeljom i ponedjeljkom žene sve češće traže “pilule za dan poslije”.

Junuzović ističe da se ljekovi za potenciju u BiH često uzimaju bez ikakve kontrole i savjeta ljekara, što može imati i tragične posljedice.

“Nerijetko se dešava da mnogi samoinicijativno uzimaju te ljekove, što je veoma loše. Takvi slučajevi imaju i smrtni ishod, i u svijetu i kod nas”, zaključio je on.

Komentari

komentara