menu Naslovna chevron_right
NekategorisanoTuzlanski kantonVijesti

Bosanski doktori napravili uspjeh kojem se Europa divi: Ljekari UKC Tuzla pobjeđuju rak za 20 minuta

Urednik | 3. Aprila 2019.

U moru vijesti kojima smo svakodnevno zatrpani sa raznih strana, jedna se posebno izdvaja i plijeni pažnju svojom aktuelnošću i posebnošću. Citiram: Ljekari rak jetre liječe bez operacije za 20 minuta.

Možda će neko željeti ovo podvesti pod rubriku – Vjerovali ili ne, ali ovdje nema mjesta sumnji, niti ovo možete da ignorišete.

Za ovu vijest ili događaj sedmice zaslužna je nekolicina istinskih stručnjaka sa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, koja je po prvi puta prije nekoliko dana, u Bosni i Hercegovini, izvela i u rutinsku praksu stavila novu metodu za tretman tumora jetre, bez, (p a z i t e), izvođenja operativnog zahvata.

Radi se o tzv.etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se direktno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava određena količina apsolutnog alkohola.
Nakon ovakve vrste tretmana, dolazi do odumiranja stanica tumora, te manjeg djela zdravog tkiva, koje se nalazilo oko tumora. Ovim zahvatom, tumor biva potpuno uništen, i zamijenjen ožiljnim tkivom.

Ova vrsta zahvata, traje svega dvadesetak minuta, dok pacijent već narednog dana može ići kući. Također, dobra stvar ovog zahvata je i to da se može ponavljati sve dok se tumor upotpunosti ne odstrani, potvrđuju iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Zašto je to važno i kome?

Prema riječima profesora Nermina Salkića, ova vrsta metode, koju je moguće primjeniti samo na određenu grupu pacijenata, omogućava potpuno izliječenje ili značajan produžetak života pacijenta za nekoliko godina.

Do sada je bila praksa da mnogi pacijenti, koji su imali tumore jetre ili metastazu jetre, nisu bili pogodni za operativni tretman u Bosni i Hercegovini, pa su morali ići van granice.

Ko je zaslužan za ovaj uspjeh?

U timu koji je napravio ovu proceduru učestvovali su akademik prof.dr.sc. Enver Zerem, prof.dr.sc. Nermin Salkić, te dipl. med. sestra Bahrija Haračić i med. sestra Firdeusa Isaković iz Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti, dok su sa Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju učestvovali dr. Halid Mahmutović, dr Dženita Mešić Ahmetašević, te med. tehničar Adis Kavgić, svi zaposleni u UKC Tuzla.

Preostaje nam samo da se priružimo brojnim čestitkama. Ovim je konačno stavljena i tačka na „i“ na sva mišljenja o tome kako u našim zdravstvenim ustanovama nemamo dobrih ljekara i stručnjaka. Samo im treba pružiti priliku da potvrde svoju izvrsnost.

Radio Bet / Izvor: kameleon.ba/B.S.Tomić/centralno.info)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset