Bramerc: Žalićemo se na oslobađajuću presudu Šešelju

563

Glavni tužilac Međunarodnog haškog tribunala  u Hagu Serž Bramerc izjavio je jucer da će uložiti žalbu na  prvostepenu presudu kojom je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Tužilaštvo pronašlo “greške dalekosežne prirode”.Većina sudija “temeljno propustila da obavi svoju pravosudnu funkciju”.

Bramerc je u pisanoj izjavi naveo da je tu odluku donio poslije analize presude u kojoj je Tužilaštvo pronašlo “greške dalekosežne prirode”.

Bramerc je ocijenio da je većina sudija, koji su oslobodili Šešelja, “temeljno propustila da obavi svoju pravosudnu funkciju”.

“Većina sudija je propustila da propisno razmotri suštinske aspekte tvrdnji Tužilaštva”, naglasio je Bramerc, precizirajući da pod time podrazumijeva “propust većine da “razmotri velike dijelove dokaza u spisu” i da “propisno obrazloži svoje zaključke”.

Po tužiocu, greška većine sudija je i što nisu na pravi način primijenili standard “van svake sumnje” i što optužbe protiv Šešelja nisu razmotrili “u svjetlu dokazanog sveprožimajućeg obrasca zločina”.

Bramerc kao grešku većine ističe i to što nije “napravila razliku između krajnjeg političkog cilja kome su težili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinačkih sredstava koja su primijenjena za ostvarenje tog cilja”.

Većina sudija je, po glavnom tužiocu, “došla do nerazumnih i protivrječnih zaključaka o činjenicama”, a nije ni na pravi način primijenila “elemente oblika odgovornosti kao što su udruženi zločinački poduhvat i pomaganje i podržavanje zločina, u skladu sa utvrđenom sudskom praksom”.

“Istovremeno, smatramo da je većina nerazumno dozvolila mogućnost da je kriminalno ponašanje bilo jednostavno zakonita podrška ratnim naporima, uprkos nadmoćnom dokaznom materijalu koji je pokazivao upravo suprotno”, naglasio je Bramerc.

To je, po glavnom tužiocu, dovelo većinu do “nerazumih” zaključaka iz presude – “da je protjerivanje civila humanitarni gest; da je potpaljivački govor mržnje jednostavno podizanje morala srpskih snaga i da je upotreba tih snaga u etničkom čišćenju mjera zaštite srpskog stanovništva”.

“Potpuno zanemarujući veliki broj zločina koji su dokazani na suđenju, većina je zaključila da nije bilo raširenih i sistematskih napada na civilno stanovništvo u dijelovima Hrvatske i BiH, što je nužan uslov za zločine protiv čovječnosti”, zaključio je Bramerc.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja. Za oslobađanje su glasali predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti i sudija Mandaje Nijang, dok je sudija Flavija Latanci imala suprotno mišljenje da bi Šešelja trebalo osuditi.

Šešelj je oslobođen krivice za zločine protiv čovječnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje.

Izvor: BHRT

Komentari

komentara